Hlavní obsah

Ceny rostly nejméně za poslední tři roky, zlevnily dovolené

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v září stouply v porovnání se stejným měsícem loňského roku o jedno procento, což je nejnižší růst od března 2010. Proti srpnu se spotřebitelské ceny snížily o 0,4 procenta. Přispěly k tomu zejména levnější dovolené v souvislosti s končící sezónou. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Inflace se vrátila k velmi nízkým hodnotám z roku 2009 a z počátku roku 2010, kdy s příchodem krize přišlo výrazné zpomalení cenového růstu a poklesu cen mnoha položek spotřebního koše,“ sdělil analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Ceny dovolených v září poklesly proti srpnu o více než 13 procent. Zlevnily i potraviny; například zelenina, ovoce, jogurty nebo mouka. Zlevnily i mobilní telefony. Zdražily naopak tabákové výrobky, z potravin pak vepřové maso, mléko nebo máslo. Dále pak oděvy či obuv.

V meziročním srovnání došlo k nejmarkantnějšímu nárůstu cen u potravin. Brambory podražily o téměř 63 procent, dvojciferným tempem zdražovaly například i mléčné výrobky. Ceny stouply i u bydlení včetně vody a elektřiny a rovněž u tabákových výrobků. Na druhé straně své služby zlevnila pošta či telefonní operátoři, což se odrazilo na ceně volání.

„Nižší inflace je na jedné straně příjemným povzbuzením pro domácnosti, když roste jejich kupní síla. Na druhé straně k oživení domácí spotřeby nestačí jen nižší ceny. Ty musí jít ruku v ruce se zlepšením situace na pracovním trhu a s růstem reálných mezd. A k tomu zatím nedochází,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Podle analytika Petra Dufka z ČSOB přinesou další měsíce nejspíše opět pokles inflace. Navíc by v úvodu příštího roku mělo dojít s největší pravděpodobností k poklesu cen silové elektřiny. „Úrokové sazby České národní banky tak nejspíše zůstanou na rekordním minimu delší dobu, než se třeba před půl rokem zdálo,“ domnívá se Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám