Hlavní obsah

Začíná platit dvacetimiliónová kauce pro distributory pohonných hmot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od 1. října musejí distributoři pohonných hmot skládat kauci ve výši 20 miliónů korun. Vyplývá to z novely zákona o pohonných hmotách, která v úterý začala platit. Tímto způsobem tak má dojít k omezení miliardových úniků. Zákon se nicméně nelíbí zástupcům čerpacích stanic.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Novela má zabránit zejména takovým podvodům, při nichž se pohonné hmoty přeprodávají v řetězci účelově založených firem. Daňové úniky na pohonných hmotách se ročně odhadují až na osm miliard korun.

Distribuce pohonných hmot bude nově koncesovaná živnost. Zápis obchodníka do registru distributorů už nebude automatický; celní úřad bude v řízení posuzovat, zda splnil zákonné podmínky. Úřad bude mít také pravomoc registraci zrušit.

Za obchodování s pohonnými hmotami bez registrace nebo v rozporu se zákonem bude hrozit postih do výše požadované kauce. Podle vyjádření celníků nebudou moci distributoři složit část kauce v hotovosti a část bankovní zárukou.

Přihláška distributora k registraci se podává místně příslušnému celnímu úřadu pouze elektronicky. Do 1. listopadu bude platit stávajícím distributorům dosavadní registrace. Ti tak budou moci na trhu působit, následně ale musí složit kauci a opětovně se registrovat.

Podle senátorů jde o diskriminaci

Opatření na konci září napadla skupina 18 senátorů prostřednictvím ústavní stížnosti. Podle senátorů částka diskriminuje část podnikatelů a odporuje Listině základních práv a svobod. Soud by mohl rozhodnout v řádu několika měsíců.

„Zavedení kaucí má skutečně pramálo společného s racionálním tlakem na omezování daňových podvodů. Zatímco zkušení podvodníci mohou podvádět i po zavedené kaucí v podstatě nezměněnými mechanismy dále, zákon tvrdě dopadá a zamezuje obchodní činnosti těm subjektům, které ani v minulosti nepodváděly, znemožňuje ty obchodní aktivity, u kterých k podvodům nedocházelo a snad ani dojít nemůže,“ nechal se v této souvislosti slyšet předseda představenstva Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček.

Jak Indráček uvedl v České televizi, tímto krokem se výrazně omezí konkurence a v této souvislosti hrozí i zvýšení cen.

Reklama

Výběr článků

Načítám