Hlavní obsah

Cena ropy je nejvyšší za 13 let, benzín nezlevní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Cena ropy Brent se dopoledne v Londýně vyšplhala na nejvyšší hodnotu za posledních 13 let. Vzrostla na na 35,32 dolaru za barel. Cena benzínu u tuzemských čerpacích stanic tak zřejmě neklesne. Benzín měl mírně zlevnit, protože od prvního května se snížila základní sazba DPH na 19 %.

Článek

Cena severomořské ropy se zvýšila po víkendovém útoku na ropné zařízení v Saúdské Arábii. Už teď překonala předchozí rekord z října 2000, kdy cena za barel byla 35,30 USD.  Nyní je nejdražší od října 1990, kdy byla její cena 41,90 dolaru.

Tehdejší zvýšení stejně jako dnes souviselo s krizí na středním východě.  O víkendu kvůli útoku neznámých ozbrojenců v petrochemickém komplexu Janbú přišlo o život několik lidí, mezi nimi i zahraniční zaměstnanci jedné z ropných firem.

Útok v Janbú posílil obavy, že se ozbrojenci mohou nyní zaměřit na ropné odvětví a přerušit dodávky ropy na trh. Saúdskoarabský útok přišel jen týden po zmařeném útoku na irácký ropný přístav Basra. Saúdská Arábie, která je největším vývozcem ropy v rámci sdružení OPEC, začala proto víc hlídat veškerá svá ropná zařízení.

Roli ve vysoké ceně ropy hrají i problémy v USA. Přichází letní sezóna, která je spojená s vysokou poptávkou po benzínu a zásoby ropy v zemi jsou stále nízké.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám