Hlavní obsah

Rošády v Českých drahách pokračují, tentokrát se vyhazuje v Cargu

Aktualizováno

Nové vedení Českých drah nepřestává s personálními změnami ve společnosti i v jejím dceřiném dopravci ČD Cargo. Nově opustili dozorčí radu Carga Zdeněk Prosek a Milan Špaček, místo kterých nastoupí šéf drah Dalibor Zelený, předseda dozorčí rady drah Zdeněk Žemlička a Dušan Svoboda. Z místa ředitele pro personalistiku ČD byl odvolán Pavel Švagr a vedení drah doplnilo počet členů představenstva Carga na pět.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O změnách informovala ČTK s odkazem na dobře informovaný zdroj. České dráhy informace o rozsáhlých personálních změnách v organizaci zatím oficiálně nepotvrdily. Podle mluvčího Petra Šťáhlavského jde o interní změny společnosti, které státní firma nebude veřejně nikterak komentovat.

Odbory: Změny jsou chaotické a amatérské

Změny už kritizovali odboráři, podle kterých personální politika nového vedení působí zmateně. "Celé, když se na to díváte, to budí dojem trošku jako chaos a amatérismus. Jestli si někdo myslí, že takto vypadá personální politika a dosazování odborníků, tak v tom jsem velice zdrženlivý," řekl místopředseda Odborového sdružení železničářů (OSŽ) a člen dozorčí rady Carga Radek Nekola.

České dráhy informace o rozsáhlých personálních změnách v organizaci zatím oficiálně nepotvrdily. Podle mluvčího Petra Šťáhlavského jde o interní změny společnosti, které státní firma nebude veřejně nikterak komentovat. Později uvedl, že cílem personálních změn na úrovni vyššího a středního managementu Českých drah a ČD Cargo je posílit odbornost manažerského týmu.

V původně tříčlenném představenstvu Carga, ve kterém dosud působili pouze dva členové – Pavel Lamacz a Petr May –, nově zasednou provozní ředitel ČD Cargo Zdeněk Meidl, Oldřich Mazánek a Václav Andrýsek. Vyšší počet členů v představenstvu upravila nedávná změna stanov, která počet členů zvýšila právě na pět.

Šestičlenná dozorčí rada Carga je v současnosti po zhruba roce kompletní. Kromě dvou zástupců zaměstnanců, o jejichž setrvání v dozorčí radě představenstvo Českých drah nerozhoduje, zůstal v dozorčí radě z původních členů pouze Miroslav Zámečník.

Skončil personální ředitel Švagr

Poslední zásadní změnou, která se odehrála na úterním zasedání představenstva Českých drah, bylo odvolání Pavla Švagra z pozice personálního ředitele. Tím přišel o poslední z postů ve vedení drah. Švagr byl nejdříve 30. července zvolen do představenstva drah, což ale podle předsedy OSŽ Jaroslava Pejši bylo zbytku vedení drah nemilé. Z představenstva byl Švagr odvolán 15. srpna.

Související témata

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Žák přichází na jednání vlády

Personální změny se rozpoutaly s příchodem ministra dopravy Rusnokovy vlády Zdeňka Žáka. Ten nejprve prosadil personální obměnu dozorčí rady Českých drah, která následně kompletně vyměnila původní vedení ČD v čele s dlouholetým ředitelem Petrem Žaludou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám