Hlavní obsah

Mobilní operátoři hrozí, že aukci kmitočtů napadnou u soudu

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní operátoři v České republice jsou připraveni napadnout podmínky aukce kmitočtů pro rychlá mobilní data u soudu a Evropské komise. Učiní tak v případě, že Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který aukci připravuje, nezmění některé ze zvažovaných podmínek, například vyhrazení části pásma pro nového operátora. To považují za veřejnou podporu.

Foto: Reuters

Článek

„Pokud se podmínky nezmění, zvažujeme napadení aukce u soudu. Výhody pro nového operátora podle našeho pohledu představují veřejnou podporu, která musí být notifikována Evropskou komisí. Pokud se veřejná podpora prokáže, aukce může být následně zpochybněna,“ řekl Právu ředitel pro regulaci a vnější vztahy Vodafonu Richard Stonavský.

O soudním řešení uvažuje i Telefónica O2. „Pokud podmínky aukce zůstanou v takové podobě, která je nám nyní známa, budeme své zájmy i zájmy našich akcionářů bránit u soudu i Evropské komise,“ řekl mluvčí Telefóniky O2 Hany Farghali.

„V roce 2012 se o frekvence ucházeli čtyři finančně rovnocenní rivalové, a proto teď považujeme za neopodstatněné v nové aukci vyčlenit pro nový subjekt část nejlukrativnějšího spektra v pásmu 800 MHz,“ doplnil Farghali. V aukci chce ČTÚ nabídnout tři pásma, a to 800, 1800 a 2600 MHz.

Tlačenice v pásmu 800 MHZ

Největší zájem lze očekávat o frekvence v pásmu 800 MHz, které umožňují pokrýt celou Českou republiku. V tomto pásmu je podle Stonavského k dispozici šest bloků, z nichž dva ČTÚ vyhradil pro nové hráče na trhu. Každý zájemce může soutěžit až o dva bloky. Pokud se aukce zúčastní všichni tři stávající mobilní operátoři v České republice, bude zájem o šest bloků, ovšem k dispozici budou jen čtyři.

Nový operátor ušetří?

Nový operátor, pokud by stejně jako v minulé aukci byl jen jeden, by tak v případě, že by podmínky ČTÚ prošly, měl jistotu, že dva bloky pásma získá. Z toho důvodu by logicky zaplatil jen vyvolávací cenu bloků pro něj vyhrazených a ani o korunu navíc. Stávající operátoři by se ale o zbývající bloky tvrdě střetli a lze očekávat, že  cena by šla hodně vysoko.

Vodafonu se ani nelíbí, že nový operátor bloky dále přeprodat. „V podmínkách pro novou aukci byl původně zákaz přeprodeje na sedm let, ale úřad tuto podmínku odstranil – toto odstranění však nijak nezdůvodnil,“ řekl Stonavský.

Tato změna umožňuje, že nový operátor levně koupí dva bloky a poté je prodá. „Celá aukce by v tom případě byla vysoce zisková pro nového zájemce, ovšem větší konkurenci, kterou si ČTÚ od aukce slibuje, by vůbec nepřinesla,“ dodal.

Stonavský je toho názoru, že čtvrtý operátor se s kmitočty, které jsou v aukci nabízeny, nemůže stát plnohodnotným operátorem hlasové mobilní sítě. „Nabízené kmitočty jsou určeny pro rychlé datové sítě LTE, které dosud přenos hlasu neumožňují –a v nejbližších pěti letech se to asi nezmění,“ uvedl. Hlasové služby by pak musel nabízet jako virtuální operátor v jedné ze současných tří sítí.

Výše veřejné podpory až v miliardách korun

Pokud si budou operátoři stěžovat u Evropské komise na nedovolenou veřejnou podporu, musí vyčíslit její výši. Tu lze určit například jako rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou v případě, že by nový zájemce bloky v aukci získal a následně je prodal.

Další vyčíslení může představovat rozdíl mezi nejvyšší cenou nabídnutou ve zrušené aukci a výslednou cenou vyhrazených bloků v aukci nové.

Reklama

Výběr článků

Načítám