Hlavní obsah

Samsung měl ve druhém čtvrtletí rekordní zisk, odhady nepřekonal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Čistý zisk jihokorejského výrobce chytrých telefonů Samsung Electronics ve druhém čtvrtletí stoupl o polovinu na 7,77 biliónu wonů (134,7 miliardy Kč). Pro společnost je to již šesté čtvrtletí v řadě, kdy vykázala rekordně vysoký zisk. Páteční hospodářské výsledky ale zklamaly investory, kteří od největšího světového výrobce chytrých telefonů čekali víc.

Foto: Samsung

Článek

Provozní zisk v období od dubna do června dosáhl také rekordní hodnoty, když stoupl o 48 procent na 9,53 biliónu wonů.

Tržby Samsungu stouply o více než pětinu. Zisky v divizi mobilních telefonů, která je pro firmu největším zdrojem příjmů, stouply meziročně o 52 procent na skoro 6,3 biliónu wonů. Ve srovnání s prvním kvartálem to však představovalo pokles o 3,5 procenta.

Čistý zisk, i když byl rekordní, v průzkumu společnosti FactSet zaostal za odhady analytiků, kteří předpokládali částku 7,96 biliónu wonů.

Nejnovější čtvrtletní výsledky podle agentury AP naznačují, že strmý růst zisku, který poháněl prodej chytrých telefonů Samsung Galaxy, se možná zpomaluje. V zemích s rozvinutými ekonomikami se chytré telefony staly záležitostí hlavního proudu. Pro prodejce chytrých telefonů tak zdrojem růstu zůstávají rozvíjející se ekonomiky. Zákazníci na tamních trzích ale sahají po levnějších telefonech, ze kterých výrobcům zbývá nižší marže.

Samsung sdělil, že trh s chytrými telefony může v tomto čtvrtletí růst pomalejším tempem. Společnost má ale dál v úmyslu zvýšit dodávky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám