Hlavní obsah

Automobilka Hyundai vyrobila víc, než plánovala

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nošovice

O jedno procento víc aut, než ukládal plán na první pololetí roku 2013, vyrobila automobilka Hyundai. Z výrobních linek závodu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku sjelo 155 500 vozů.

Foto: Pavel Karban, Právo

Výroba Hyundai v Nošovicích

Článek

„Výrobní plán na celý rok ukládá vyrobit 300 tisíc aut, což je maximum, které při třísměnném provozu vyrobit lze, a zároveň je to stejně jako v loňském roce,“ řekl mluvčí Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) Petr Vaněk při příležitosti převzetí ceny Svazu automobilového průmyslu Podnik roku.

Hyundai získal tuto cenu už potřetí v její patnáctileté historii. Pro automobilku jde o druhé letošní ocenění – v červnu se stala zaměstnavatelem roku.

„Hodnotili jsme měřitelné parametry, které jsme přepočetli na pracovníka. To ve výsledku znamená, že ačkoliv firma nemá například větší tržby než její konkurent v této oblasti, může dosáhnout v naší anketě lepších výsledků,“ řekl viceprezident svazu Marek Ryšavý.

Auta vyrobená v Nošovicích míří do 50 zemí světa. Nejvíce se v první polovině roku Hyundai prodával v Německu a v Rusku – přes 21 tisíc vozů. Na třetí příčce je s necelými 15 tisíci aut Velká Británie. Do první desítky se letos poprvé dostala také Austrálie. „Při klesajícím objemu prodaných aut v Evropě jsme byli nuceni se poohlížet i po jiných trzích,“ vysvětlil Vaněk. Česká republika je s výsledkem 5381 prodaných aut z nošovické produkce na 11. místě mezi odběrateli.

Celkově se v Česku za první pololetí prodalo 8067 vozů značky Hyundai. V zájmu vévodí modely i30, ix20 a ix35 z Nošovic. Společnost HMMC zaměstnává v Česku více než 10 tisíc lidí, z toho 3440 je kmenových zaměstnanců továrny Hyundai v Nošovicích a přes 7 tisíc lidí pracuje u externích dodavatelů.

V pondělí 5. srpna začne z výrobní linky v Nošovicích sjíždět inovovaný model Hyundai ix35, který se od svého předchůdce liší přepracováním podvozku a tlumičů, bi-xenonovými světlomety, LED diodami vpředu i vzadu a zejména novým benzínovým motorem typu Hyundai Nu 2.0 GDI. Zisk automobilky loni meziročně stoupl z 2,9 miliardy na 7,01 miliardy korun. Tržby vzrostly o třetinu na 92 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Nošovický Hyundai vyrobil milióntý vůz

Pouze 4,5 roku trvalo nošovickému závodu Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC), než vyrobil milióntý automobil. Tím jubilejním, který sjel z výrobní linky...

Výběr článků

Načítám