Hlavní obsah

V Itálii začala stávka benzínek, řidiči u dálnic nenatankují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

V Itálii už od úterního večera nefungují čerpací stanice podél dálnic, protože jejich zaměstnanci zahájili třídenní stávku na protest proti vysokým cenám benzínu. Stávka, která potrvá až do pátečního rána, má vládu přimět, aby více tlačila na producenty a donutila je ceny snížit. Stávka nyní řidiče citelně postihne, protože po dálnicích proudí statisíce lidí na letní dovolené.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

V Itálii si do pátku nenatankujete. Ilustrační foto.

Článek

Itálie má hned po Nizozemsku nejdražší benzín v Evropě. V průměru se tam nyní prodává za 1,836 eura (47,70 Kč) za litr; nafta je dokonce v rámci Evropy vůbec nejdražší – v průměru stojí 1,739 eura (45,20 Kč) za litr.

Provozovatelům čerpacích stanic se rostoucí ceny benzínu nelíbí: snižují se tak jejich výdělky a kvůli riziku zavírání benzínek prý hrozí, že o práci přijdou tisíce lidí. Za drahé palivo viní i vládu, která podle nich jen nečinně přihlíží a počítá zisky z vysoké spotřební daně, která činí asi 60 procent koncové ceny za jeden litr.

Ministr hospodářského rozvoje Flavio Zanonato v úterý vyzval firmy, aby při tvorbě své cenové politiky vzaly v úvahu současnou situaci v zemi, která je nyní v nejdelší recesi od druhé světové války. Poznamenal však rovněž, že za růst cen může „převážně“ zvyšování cen ropy na trzích, a rozdíl mezi cenami u čerpacích stanic v Itálii a v dalších evropských zemích je podle něj minimální.

Zanonato zároveň odmítl, že by za vysokými cenami byla spotřební daň: podle něj je spíš třeba se zamyslet nad přebujelou sítí čerpacích stanic.

Reklama

Výběr článků

Načítám