Hlavní obsah

Švýcarská firma dluží českým vývozcům milióny

Právo, Jakub Svoboda

Švýcarská firma E.H.M. Agro Suisse AG se stala noční můrou hned několika českých vývozců. V minulých letech si u nich objednala zemědělské výrobky za desítky miliónů korun, za část zboží jim ale nezaplatila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

A také už zřejmě ani nezaplatí, protože je v likvidaci a údajně nemá žádný majetek. Právo na to upozornil podnikatel František Havlát, majitel společnosti Agro Havlát z Vysočiny.

„V první polovině roku 2010 jsme dodávali zboží na míchárny krmných směsí do Švýcarska. Míchárny měly podmínku, že zboží musíme dodávat přes firmu E.H.M. Agro Suisse. Dodnes nám tato firma nezaplatila za zboží za téměř šest miliónů korun,“ řekl Právu Havlát.

„Zjistil jsem, že se jedná o dobře organizovanou skupinu podvodníků, kteří ve Švýcarsku spolupracují a neplatí svým dodavatelům za zboží. Záhy takovouto firmu zlikvidují a založí si novou. Švýcarské orgány těmto firmám vydávají licence na dovoz zboží do Švýcarska,“ dodal Havlát.

Úřady nepomohly

Firma Agro Havlát, které švýcarská společnost E.H.M. dluží za odebrané zboží velké peníze, je od letošního května v konkurzu.

Ministerstvo zahraniční věcí (MZV) i ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které Havlát o svých problémech informoval a obrátil se na ně s žádostí o pomoc, tvrdí, že mu nemohou nijak pomoci.

„Jde o velmi složitý spor, který je ale podle našeho názoru soukromoprávního charakteru, tedy mezi dvěma soukromými subjekty, do něhož ministerstvo nemůže zasahovat, a proto jej ani nebude blíže komentovat,“ sdělil Právu za MPO Tomáš Paták z tiskového oddělení ministerstva.

Jak Právo zjistilo, švýcarská firma E.H.M nezaplatila za odebrané zboží ani dalším českým firmám. Špatné zkušenosti s ní má například výrobce krmiv Václav Drcman z Němčic na Zlínsku. „Dluží nám půl miliónu korun. V loňském roce jsme se dozvěděli, že firma E.H.M. je v likvidaci s tím, že nemá žádný majetek. Obáváme se, že další náklady spojené s vymáháním této pohledávky by byly neekonomické,“ řekl Drcman Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám