Hlavní obsah

Stop větrným elektrárnám, zní z Jeseníků. Lidé se bojí vylidnění obcí

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseníky se pomalu ale jistě proměňují ve větrný park. To se však nelíbí chatařům, turistům a hlavně zdejším obyvatelům. Lidé z několika obcí ležících na hranici Moravskoslezského a Olomouckého kraje proto proti vzniku větrných elektráren protestují dvěma peticemi, které zaslali městu Moravský Beroun, jež se s developerem domlouvá.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Pohled na zatím nezkolaudované větrné elektrárny v podhůří Jeseníků u Dvorců-Rejchartic, které se na hranici dvou krajů objevily letos na jaře.

Článek

V peticích dvě občanská sdružení, Kořeny domova a Nové Křišťanovice, varují před vylidněním obcí na hranici obou krajů.

Upozorňují také na zdravotní dopad větrných elektráren plánovaných poblíž jejich domů a chat, bojí se devastace krajiny, která slouží především k rekreaci, ale také snížení cen svých nemovitostí, a to až o 30 procent.

Petice podepsalo přes 1200 lidí

„Jsme zděšeni, co se zde v tak nádherné přírodě Jeseníků chystá. Moravský Beroun na konci minulého roku podepsal smlouvu se společností Ostwind CZ na 25 let dopředu, na jejímž základě by měl být vybudován větrný park na hranici katastrálních území obcí Křišťanovice, Dvorce, Čabová a Nové Valteřice. Neuskutečnilo se ale žádné veřejné projednávání. My s tímto plánem nesouhlasíme, proto jsme zorganizovali petici, kterou podepsalo přes 900 lidí,“ sdělila Právu za o. s. Kořeny domova Alena Jüttnerová.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Nezkolaudované větrné elektrárny

Dodala, že smlouva s developerem je podle nich pro město značně nevýhodná. „Například za každý větrník má Moravský Beroun dostat jen 200 tisíc korun. Smlouva končí až odstraněním elektráren. Po pěti letech může přejít na jiného provozovatele,“ vypočítávala Jüttnerová s tím, že větrníky budou jen kilometr od Nových Valteřic, kde bydlí.

„Nápad postavit větrné elektrárny jen několik stovek metrů od domu, který jsme si v malé a klidné vesničce postavili za účelem odpočinku, je naprosto šílený. Nehledě na to, že jediné, co z toho budeme mít, je výrazný pokles hodnoty nemovitosti,“ uvedla za chataře z Nových Valteřic Marcela Pustková.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Nezkolaudované větrné elektrárny

„Výstavba větrníků by paradoxně měla větší dopad na život obyvatel Křišťanovic, Nových Valteřic, Bílčic, Roudna a Dvorců než na Moravský Beroun,“ reagoval zase předseda o. s. Naše Křišťanovice Josef Koleňák. Také toto sdružení Moravskému Berounu zaslalo petici, která měla zhruba 300 podpisů.

„Důležité je, že petici podepsalo 64 procent občanů Křišťanovic, kteří mají volební právo,“ zdůraznil Koleňák, jež je bývalým křišťanovickým starostou a nyní zastupitelem (Nez.).

Město i developer se brání

Podle zástupců sdružení má poblíž vyjmenovaných obcí vyrůst devět větrníků vysokých až 200 metrů. S těmito informacemi však vedení Moravského Berouna ani německá společnost Ostwind CZ nesouhlasí. Podle nich je vše teprve v plenkách.

„Zatím mapujeme oblast, vše je v přípravách. Pokud by se vše podařilo, tak by se větrné elektrárny v této lokalitě mohly začít stavět v roce 2017. Zatím ale nevíme počet, ten se upřesní po dohodě s majiteli pozemků,“ sdělil Právu jednatel Ostwindu Martin Vojáček.

Podle starostky Moravského Berouna Zdenky Szukalské (KSČM) hlasovalo v prosinci pro výstavu větrných elektráren 13 zastupitelů ze 14. „Zatím ale vůbec nikdo nemůže zodpovědně říci, zda se výstavba uskuteční. Bude muset dojít ke změně územního plánu, a také bude stavba v rámci schvalovacích procesů pečlivě posuzována i z hlediska vlivů na životní prostředí v procesu EIA,“ uvedla starostka a upozornila, že dnes už jsou v této oblasti větrníky ze všech stran, takže se argumentovat devastací přírody nedá.

„Chceme se veřejně sejít a vše projednat. Pokud k tomu nedojde, zvažujeme i právní kroky,“ reagovali ale zástupci sdružení.

V této oblasti Jeseníků se navíc chystá i další výstavba větrníků. Například větrný park Křišťanovice, kde byla podepsána smlouva již v roce 2005. Zastupitelé teď však jeho výstavbu stopli. Nicméně toto usnesení bude muset být v nejbližších dnech revokováno. Obci by totiž hrozily hodně vysoké sankce za porušení smlouvy. Další výstavba větrníků se chystá i v okolí Bílčic či Dvorců, kde spustili anketu pro veřejnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám