Hlavní obsah

Růst čínské ekonomiky letos zpomalí, odhaduje MMF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Růst čínské ekonomiky by měla v letošním roce podle odhadů Mezinárodního měnového fondu (MMF) poklesnout na 7,75 procenta z dosavadní osmiprocentní předpovědi. MMF tak učinil na základě slabých dílčích údajů z posledních dvou měsíců, které přiměly ke zhoršení výhledů pro druhou největší ekonomiku světa řadu soukromých institucí.

Foto: Pavel Urban, Právo

Nábřeží Bund v Šanghaji

Článek

Tempo růstu čínské ekonomiky se v prvním čtvrtletí nečekaně zpomalilo na 7,7 procenta ze 7,9 procenta v posledních třech měsících loňského roku.

Loňský růst o 7,8 procenta byl nejnižší od roku 1999. Vláda v Pekingu ale zatím žádnou výraznější podporu ekonomického růstu nechystá. Premiér Li Kche-čchiang tento týden označil za klíč k udržení stabilního růstu rozvoj sektoru sužeb.

Odhad MMF přesto zůstává nad předpovědí čínské vlády, která v letošním roce počítá s dalším zpomalením růstu na 7,5 procenta z loňského tempa 7,8 procenta. Své odhady pod osm procent snížily i přední mezinárodní banky jako Bank of America-Merrill Lynch nebo ING.

V případě sestupu růstového tempa výrazně pod vládní cíl doporučuje fond Pekingu stimulovat ekonomiku zaměřením rozpočtu na podporu příjmů domácností a jejich spotřeby. Ve druhém pololetí však fond předpovídá mírné posílení růstu, které bude odrážet jak oživení globální ekonomiky, tak rychlou domácí úvěrovou expanzi.

Obava z rostoucí inflace

Za nejvyšší aktuální čínskou prioritu fond označil omezení růstu takzvaného společenského financování, jímž čínská centrální banka rozumí úvěry poskytnuté nebankovními finančními institucemi, devizové úvěry nebo financování firem pomocí emisí dluhopisů a akcií. Nárůst těchto finančních zdrojů se v posledních měsících dostal do dvouciferných čísel a vyvolal obavy z podnícení inflace.

Úplně jiné problémy ale řeší například česká ekonomika, která se nachází v nejdelší recesi od dob vzniku samostatného Česka a klesá už půldruhého roku. S jistým oživením počítají analytici v druhé polovině letošního roku nebo až v příštím roce. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám