Hlavní obsah

Lesy ČR loni dosáhly rekordního zisku 5,48 miliardy korun

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Státním lesům se daří. V loňském roce dosáhl státní podnik Lesy Českého republiky (LČR) nejlepšího hospodářského výsledku za dobu své existence, celkem 5,478 miliardy korun před zdaněním. Ve srovnání s rokem 2011 jde o nárůst o 203 milióny korun. Společnost díky tomu disponuje 17 miliardami volných finančních prostředků, uvedl mluvčí LČR Zbyněk Boublík.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Z 90 procent je hospodářský výsledek tvořen naší hlavní činností, lesnickým hospodařením, což je proti roku 2011 navýšení o celých pět procent,“ sdělil Michal Gaube, pověřený řízením LČR.

Gaube doplnil, že ještě letos jsou připraveni odvést část těchto prostředků do státního rozpočtu, minimálně ve výši šesti miliard korun. Od ledna do dubna letošního roku pak LČR dosáhly hrubého zisku 2,56 miliardy korun.

Úspěšné hospodaření této státní společnosti oceňuje také ministerstvo financí a Generální finanční ředitelství. Už druhý rok za sebou se podnik zařadil do žebříčku TOP 20 společností, které státnímu rozpočtu odvedly nejvíce finančních prostředků na dani z příjmu právnických osob. Za  rok 2012 se Lesy ČR umístily na osmém místě, ve srovnání s rokem 2011 je to zlepšení o sedm míst.

LČR spravují polovina lesů v republice. Od loňského prosince je podnik bez generálního ředitele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám