Hlavní obsah

Lidé z ocelárny Evraz se vrátí do práce. Zatím na měsíc

Právo, Jiří Tomaškovič
Ostrava

Zaměstnanci ocelárny Evraz Vítkovice Steel oslaví Svátek práce návratem do zaměstnání. Ostravská firma po měsíci opět zahájí výrobu oceli. Podle mluvčího Evrazu Jaromíra Krišicy je společnost dohodnuta s klíčovými dodavateli, ale jen na měsíc květen.

Foto: Evraz Vítkovice Steel

Odlévání oceli v ostravské hutní společnosti Evraz Vítkovice Steel

Článek

„O tom, jak pojede ocelárna dál, rozhodne situace na trhu a také cena vstupních surovin, tedy především surového železa,“ řekl Právu Krišica.

V ostravském Evrazu pracuje přes 1100 lidí, samotná ocelárna zaměstnává téměř tři stovky pracovníků. Část z nich byla od počátku měsíce doma a pobírala 60 procent mzdy nebo čerpala dovolenou.

„Každá zpráva o tom, že se začne dělat, je dobrá. Ale tato je jen poloviční, protože o budoucnosti ocelárny neříká téměř nic,“ uvedl šéf odborů Evraz Vítkovice Steel Zdeněk Kološ.

Ve hře je prodej ocelárny

Část zaměstnanců dokonce spekuluje o tom, že se do práce vracejí proto, aby se firma lépe prodávala. Záměr prodat ostravskou ocelárnu vedení ruské společnosti už připustilo.

Odbory v obavě o budoucnost závodu vyhlásily v polovině dubna stávkovou pohotovost. Zůstanou v ní poté, kdy se v ocelárně opět začne pracovat.

„Dokud nebudeme mít oficiální zprávu o prodeji nebo neprodeji, tak zůstáváme ve stávkové pohotovosti. A pokud bude nový vlastník chtít propouštět, budeme v ní pokračovat i po prodeji,“ upozornil Kološ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám