Hlavní obsah

Německo se vrátí k rozpočtovým přebytkům v roce 2016, tvrdí vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německo se vrátí k rozpočtovým přebytkům v roce 2016, mimo jiné mu k tomu pomůže stabilní ekonomický růst. Tvrdí to aktualizovaný vládní program stability, který schválil kabinet kancléřky Angely Merkelové a který Berlín předloží Evropské komisi. Se snížením míry zadlužení pod hranici, kterou povoluje Evropská unie, vláda nicméně v nejbližších letech nepočítá.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Nejsilnější ekonomika Evropy podle vládního programu očekává letos rozpočtový schodek ve výši 0,5 procenta hrubého domácího produktu. V letech 2014 a 2015 má být rozpočet vyrovnaný a přebytky ve výši 0,5 procenta výkonu ekonomiky vláda kancléřky Merkelové předpokládá v letech 2016 a 2017.

Dokument také očekává postupné oddlužování Německa v poměru k hrubému domácímu produktu. Veřejný dluh by měl v nadcházejícím roce činit 77,5 procenta HDP, letos se jeho úroveň čeká na 80,5 procentu HDP. V roce 2015 by měl spadnout pod 75 procent výkonu ekonomiky, o rok později má činit 71,5 procenta a za další rok pak 69 procent HDP. I tyto hodnoty nicméně zůstávají nad 60 procenty HDP, jak požaduje EU.

Zpráva o stabilitě je založena na předpokladech vlády, že německá ekonomika letos poroste o 0,4 procenta a o 1,6 procenta v příštím roce. V letech 2015 až 2017 očekává Berlín hospodářský růst v průměrné výši 1,5 procenta ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám