Hlavní obsah

Průmysl v lednu zpomalil pokles, jedna vlaštovka ale jaro nedělá

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Průmyslová výroba v Česku se v lednu v porovnání se stejným měsícem roku 2012 snížila o 4,1 procenta. Jedná se nicméně o zpomalení poklesu, neboť v prosinci 2012 činil meziroční propad 11,6 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Průmysl v lednu zmírnil pokles.

Článek

„Celková situace našich podniků napříč obory není příliš růžová. Stojí zatím jednak slabá zahraniční poptávka evropských partnerů, jednak slabá domácí spotřeba, kterou nijak nepovzbuzuje ani šetření státu,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Nové zakázky meziročně poklesly o 7,6 procenta, nové zakázky ze zahraničí se propadly dokonce o 8,7 procenta. „Jsou to sice lepší výsledky než minulý měsíc, ale stále jsme hluboko v červených číslech,“ doplnil Volf.

Nejvíce se na poklesu podílelo odvětví výroby motorových vozidel. Naopak nejvíce se dařilo výrobě potravinářských výrobků, nápojů a ostatnímu zpracovatelskému průmyslu.

„To, jak se bude v tomto roce českému průmyslu dařit, závisí téměř výhradně na zahraniční poptávce. Naopak z domácí ekonomiky ani nadále žádné prorůstové impulsy očekávat nelze,“ doplnil analytik Miroslav Novák ze společnost Akcenta.

S obavami lze podle Nováka pohlížet především na situaci v automobilovém průmyslu. Zatímco v loňském roce se „českým“ automobilkám až na výjimky dařilo zvyšovat prodeje, v letošním roce tomu tak být zdaleka nemusí.

Reklama

Výběr článků

Načítám