Hlavní obsah

Raiffeisenbank loni spadl čistý zisk o desetinu na 1,97 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemské Raiffeisenbank loni klesl čistý zisk o 11 procent na 1,97 miliardy korun. Celková aktiva banky, která se řadí ke středně velkým na českém trhu, v roce 2012 klesla o 2,6 procenta na 197,6 miliardy korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Raiffeisenbank loni zaznamenala pokles čistého zisku.

Článek

„Na český bankovní trh v loňském roce působila řada negativních jevů: nepříznivý vývoj české ekonomiky a s tím související pokles zájmu klientů o úvěrování, rekordně nízké úrokové marže a v neposlední řadě i zpřísňování kapitálových požadavků ze strany evropských regulátorů," uvedl generální ředitel Raiffeisenbank Mario Drosc, podle nějž je loňský výsledek dobrý a podle očekávání.

Čisté úrokové výnosy banky loni meziročně poklesly o 6,5 procenta na 6,36 miliardy korun, čisté příjmy z poplatků se snížily o 0,5 procenta na 2,19 miliardy korun. Provozní náklady banky meziročně vzrostly o 2,3 procenta na 5,71 miliardy korun.

Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek loni Raiffeisenbank klesly meziročně o pět procent na necelých 1,8 miliardy korun. Banka upozornila, že ve svém portfoliu ani nadále nedrží žádné dluhopisy jakékoli z rizikových zemí Evropy. „Téměř 99 procent svých investic banka směřuje do státních dluhopisů České republiky,“ uvedl mluvčí banky Tomáš Kofroň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám