Hlavní obsah

Přebytek státního rozpočtu v únoru klesl, přesto je nejlepší od roku 2000

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přebytek státního rozpočtu dosáhl v únoru výše 5,6 miliardy korun. Jedná se sice o pokles oproti lednové sumě 42,4 miliardy korun, i tak jde ale o nejlepší výsledek od roku 2000. Informovalo o tom v pátek ministerstvo financí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

Loni v únoru skončil státní rozpočet ve schodku 16,6 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet s deficitem 100 miliard korun.

„I když se jedná o nejlepší výsledek od roku 2000, nelze na základě dvou měsíců vyvozovat žádné seriózní závěry ohledně celého roku,“ připomněl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj zde totiž existuje řada mimořádných vlivů. „Například platby na regionální školství byly odeslány dříve než minulý rok. Bez toho by se meziroční saldo zlepšilo ještě více,“ upozornil Kalousek.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci února meziročně stouply o více než 29 miliard korun na 196,6 miliardy korun. Daňové příjmy stouply o necelých 16 miliard na 93,1 miliardy korun.

Na dani z přidané hodnoty stát vybral 39,4 miliardy korun, meziročně o 35 procent více. Ze spotřebních daní rozpočet získal 31,6 miliardy korun, meziročně o pět miliard korun více.

Celkové výdaje rozpočtu ke konci února meziročně stouply o sedm miliard na 191 miliard korun. Nárůst byl podle MF způsoben právě dřívějším uhrazením záloh na regionální školství. „Bez tohoto vlivu by výdaje naopak meziročně poklesly,“ uvedlo ministerstvo.

Na sociální dávky stát poskytl zatím letos 77,3 miliardy korun, což je meziročně o 2,3 miliardy méně.

Reklama

Výběr článků

Načítám