Hlavní obsah

Wienerberger Cihlářský průmysl chystá převzetí Cidemu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘEROV/ČESKÉ BUDĚJOVICE

Největší český výrobce zdících materiálů Wienerberger Cihlářský průmysl se začal zajímat o konkurenční firmu Cidem z Hranic na Přerovsku. Společnost již požádala Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o povolení spojení. Šéfové obou podniků ale zatím nechtějí poodhalit své plány.

Článek

"K navrhovanému spojení soutěžitelů má dojít tak, že společnost Wienerberger Cihlářský průmysl získá možnost kontrolovat část podniku Cidem Hranice. Spojení soutěžitelů se týká oblasti výroby stavebních materiálů a jejich prodeje. Rozhodnutí ve výše uvedené věci dosud nebylo vydáno," stojí v oznámení, které v posledním čísle Obchodního věstníku zveřejnil ÚOHS.

Generální ředitel Cidemu Tomáš Vavřík nechtěl oznámení antimonopolního úřadu příliš komentovat. "Mohu pouze potvrdit, že jednání probíhají a pokud bude rozhodnutí ÚOHS kladné, tak budou intenzivnější. Ale do doby, než ÚOHS rozhodne, nebudeme k této věci vydávat žádná vyjádření," řekl Vavřík.

Oznámení ÚOHS se odvolává na třetí odstavec paragrafu 12 zákona o ochraně hospodářské soutěže, ve kterém se hovoří o získání kontroly nad jiným podnikem formou nabytí jeho cenných papírů. V celé ČR má nyní společnost Wienerberger 13 závodů, z nichž 12 je na území Čech a pouze jeden na Moravě. V Jezernici na Přerovsku navíc Wienerberger zahájil stavbu nové cihelny, jejíž provoz má začít příští rok v květnu.

Cidem Hranice vyrábí cihly v pěti moravských závodech, které tvoří divizi Citherm. Jeho divize Cetris je zase zaměřená na produkci cementotřískových desek. Skupinu Cidem tvoří 12 obchodních společností a její celkové roční výnosy se pohybují kolem 1,6 miliardy korun. Hlavním vlastníkem akciové společnosti Cidem, jejíž základní kapitál je 529,3 miliónu korun, je podle databáze Ariadna s takřka 44procentním podílem Dopravní a stavební holding. Zhruba pětina akcií Cidemu patří podnikateli Václavu Brabcovi a 17,5 procenta akcií drží společnost ČSAD Havířov.

Společnost Wienerberger, která je největším světovým výrobcem cihel, vstoupila do ČR v polovině roku 1992. Fúzí tří cihelen zde vytvořila firmu Wienerberger Cihlářský průmysl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám