Hlavní obsah

Máme transparentní veřejné rozpočty, opřel se o fakta Kalousek

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) má Česká republika transparentní veřejné rozpočty. To dokládají výsledky mezinárodního srovnávacího výzkumu transparentnosti veřejných financí Open Budget Survey 2012. Kalousek to uvedl v diskusním pořadu Partie, vysílaném televizní stanicí Prima Family.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Do výzkumu společnosti International Budget Partnership bylo zařazeno sto států. Česká republika se umístila celkově na devátém místě. V rámci zemí Evropské unie bylo Česko hodnoceno jako čtvrté nejlepší. Jak z výzkumu vyplynulo, ze států střední a východní Evropy má Česko nejtransparentnější veřejné rozpočty.

Česká republika dosáhla v ukazateli Open Budget Index 75 bodů ze 100 možných, tedy historicky nejlepšího výsledku. Pokud jde o srovnání s předešlými ročníky, tak v roce 2006 skončilo Česko na 15. místě, v roce 2008 na 16. místě a v roce 2010 na 18. místě.

Kalousek nicméně připomenul, že žádná vláda neochrání spotřebitele, který si například vezme úvěr nad své možnosti. Doporučil obecně zvyšování finanční gramotnosti, pak se případům zadlužení a krachů dá lépe předejít.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Další host debaty Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že dluhy rostou, zatímco životní úroveň klesá, maximálně stagnuje. Podle Kalouska není ale dobré přifukovat životní úroveň na dluh do budoucna, i když připustil, že současné kroky vlády nejsou populární. Zdůraznil nicméně, že Česko má důvěru na světových trzích.

Sobotka sdělil, že příští vláda se bude chovat jinak než ta současná, bude více myslet na realitu. Předseda ČSSD se dále nechal slyšet, že jeho strana podporuje připojení Česka k fiskální unii.

Kalousek zopakoval, že TOP 09 nepodepíše koaliční smlouvu, pokud by Česko nepřistoupilo k fiskální unii. Tento přístup naši republiku podle ministra financí nic nestojí.

Výsledky výzkumu Open Budget Survey 2012
pořadízemě
1.Nový Zéland
2.Jihoafrická republika
3.Velká Británie
4.Švédsko
5.Norsko
6.Francie
7.USA
8.Jižní Korea
9.Česká republika
10.Rusko
10.Slovinsko
......
96.Benin
97.Saúdská Arábie
98.Rovníková Guinea
98.Myanmar (Barma)
98.Katar
Zdroj: International Budget Partnership

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám