Hlavní obsah

Nevybuchlá munice může omezit vlakový provoz v Pardubicích, varují dráhy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pondělí 28. ledna začnou práce na odstranění staré ekologické zátěže v okolí areálu firmy Paramo. Vzhledem k tomu, že se pod povrchem pravděpodobně nachází zbytky nevybuchlé munice z 2. světové války, může dojít v případě potřeby jejího zneškodnění k omezení železniční dopravy. Uvedl to Radek Joklík z Českých drah (ČD).

Foto: René Chvalina, Právo

Cestující na nádraží v Pardubicích. Ilustrační foto

Článek

Omezení se může týkat tratí Přelouč – Pardubice hl. n., Pardubice hl. n. – Pardubice-Rosice nad Labem a Pardubice-Rosice nad Labem – Medlešice. „Bezpečnostní opatření při likvidaci výbušnin mohou být rozšířena také o evakuaci pardubického hlavního nádraží. Práce v Paramu potrvají několik týdnů,“ sdělil Joklík.

Pokud by k této situaci došlo, ČD by odkláněly soupravy SC Pendolino a expresní vlaky PrahyOlomouce (a dále) z Prahy přes Hradec Králové do Chocně, s odklony expresních vlaků Praha – Brno přes Havlíčkův Brod a se zavedením náhradní autobusové dopravy za regionální vlaky. „Zastávkové rychlíky v případě vyhlášení opatření k likvidaci nalezené munice budou v úseku Choceň – Praha zrušeny zcela,“ doplnil Joklík.

Podle ředitele Krajského centra osobní dopravy v Pardubicích Michala Štěpána nelze předem odhadnout, kdy a v jakém rozsahu může dojít k evakuaci obyvatel a k zastavení dopravy.

Odkloněné vlaky se zpožděním

„Omezení se mohou vyskytnout kdykoli během následujících týdnů v době prací, tedy v pracovních dnech mezi sedmou až sedmnáctou hodinou,“ nastínil Štěpán s tím, že ČD budou cestující informovat vývěskami ve stanicích, prostřednictvím svého personálu i webu. Lidé však musí počítat s tím, že konkrétní informace budou k dispozici jen velmi krátce před samotným omezením a následná organizace náhradní dopravy bude operativní.

S ohledem na omezenou kapacitu odklonové trati přes Hradec Králové tudy pojedou pouze expresní vlaky a vlaky noční dopravy. I tak bude docházet ke značným zpožděním odkloněných vlaků.

„V případě evakuace pardubického hlavního nádraží bude alternativní autobusová doprava zajišťována přes zastávku MHD Masarykovo náměstí v centru Pardubic, kde budou zajištěny i přestupní vazby mezi jednotlivými linkami nahrazujícími vlaky do Rosic, Medlešic, Přelouče a Pardubiček,“ dodal Štěpán.

Reklama

Výběr článků

Načítám