Hlavní obsah

ÚOHS poslal k ledu pokus Arevy pozastavit temelínský tendr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Úřad pro Ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nevyhověl francouzské firmě Areva, která znovu vznesla žádost týkající se pozastavení tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Jak uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj, úřad její návrh zamítl.

Foto: Novinky

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

V platnosti stále ale zůstává předběžné opatření z loňského listopadu, kvůli kterému ČEZ nemůže s vítězem tendru uzavřít smlouvu. ČEZ ale může pokračovat v posuzování nabídek japonsko-amerického Westinghousu a česko-ruského Konsorcia MIR.1200.

Areva se na ÚOHS brání svému vyloučení z tendru. ČEZ loni v říjnu firmu vyřadil pro porušení podmínek soutěže. „Meritorní řízení týkající se uvedené veřejné zakázky stále probíhá,“ řekl Rafaj.

„Areva byla poněkud překvapena, že ÚOHS žádost zamítl, neboť úřad se fakticky neseznámil se skutkovým stavem. Vzhledem k tomu, že řízení ve věci samé stále běží, jak sám potvrdil předseda ÚOHS, Areva zvažuje své další kroky,“ uvedla francouzská společnost v prohlášení.

ČEZ v prosinci uvedl, že předběžné hodnocení nabídek dokončí koncem února. Původně to energetická firma chtěla stihnout ještě na přelomu roku.

Po dokončení předběžného hodnocení by ČEZ měl zveřejnit pořadí uchazečů o dostavbu třetího a čtvrtého bloku temelínské jaderné elektrárny. Poté s nimi bude o jejich nabídkách ještě jednat. Definitivního vítěze tendru by energetická společnost chtěla znát do září. Do konce roku by pak ČEZ rád uzavřel smlouvu s vítězem. Dostavba Temelína by měla být dokončena nejpozději v roce 2025.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám