Hlavní obsah

České dráhy loni napumpovaly do vozového parku skoro osm miliard

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České dráhy (ČD) v loňském roce uvedly do provozu celkem 242 vozů a lokomotiv v celkové hodnotě zhruba 7,7 miliardy korun. Vedle modernizací byly zahájeny také dodávky nových souprav pro regionální dopravu, jako jsou například typy RegioPanter nebo RegioShark. Uvedl to mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Vlaková souprava RegioPanter

Článek

Celkem převzaly ČD do provozu 173 modernizovaných vozů a lokomotiv a 69 zcela nových, včetně vozidel zatím provozovaných ve zkušebním režimu.

„Modernizovaná vozidla získávají nový příjemný interiér,“ sdělil mluvčí. To by se mělo projevit například v sedačkách potažených textilními potahy, v předsuvných nástupních dveřích, které jsou kvůli bezpečnosti za jízdy blokované nebo novými WC s uzavřeným systémem.

„Cestující mají k dispozici také místa pro uložení kočárků, jízdních kol a objemných zavazadel. V dálkové dopravě jsou modernizované vozy vybaveny klimatizací a elektrickými zásuvkami 230 V pro napájení drobné elektroniky cestujících,“ sdělil Šťáhlavský s tím, že se také zvětšil počet bezbariérových vozidel.

Pokud jde o nové soupravy, ty jsou bezbariérové, s klimatizací a například i s audiovizuálním informačním systémem. „Soupravy RegioPanter a RegioShark jsou vybaveny WiFi připojením k internetu,“ doplnil mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám