Hlavní obsah

Plzeňané rozhodují v referendu o projektu multifunkčního centra

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

V Plzni začalo v pátek ve 14 hodin referendum, které rozhodne, zda má radnice všemi dostupnými prostředky bojovat proti projektu obřího multifunkčního komplexu Corso. Soukromá stavba společnosti Amádeus Plzeň za více než dvě miliardy korun má vyrůst na převážně soukromých pozemcích v centru města, podél Americké třídy na místě zbořeného domu kultury.

Foto: Ivan Blažek, Právo

V Plzni začalo referendum. Kdo zaškrtne ANO, chce, aby radnice zahájila tažení proti projektu obchodního zařízení na místě zbořeného domu kultury.

Článek

Plebiscit probíhá souběžně s prezidentskými volbami, k urnám může dorazit až 135 tisíc Plzeňanů. Referendum bude platit, pokud se ho zúčastní alespoň 35 procent voličů.

„Bylo by to první platné referendum ve velkém městě,“ řekl Právu Martin Marek z přípravného výboru referenda. Pokud dostatečné množství Plzeňanů vhodí do urny lístek se zaškrtnutým ANO, bude město bránit ve zmíněné lukrativní lokalitě nejen výstavbě Corsa, ale i jakéhokoli jiného obchodního zařízení.

Hlasovací místnosti pro referendum jsou ve velké většině případů ve stejných budovách jako pro prezidentské volby. Existuje ale osm výjimek, kde kvůli nedostatku vhodných prostor musejí lidé jinam. To se týká celkem 6335 voličů – v jednom případě je čeká při přesunu z jedné volební místnosti do druhé dvoukilometrová cesta.

Výsledek referenda by měl být znám v sobotu po 16. hodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám