K celoročnímu poklesu vedlo především zlevnění cukru, mléčných produktů a olejů. Organizace FAO ovšem varovala, že nízká úroveň zásob přináší riziko prudkého růstu cen potravin v případě slabé úrody.

Letní nárůst cen potravin v důsledku nepříznivého počasí vyvolal obavy z podobné potravinové krize jako v roce 2008. Tehdy drahé jídlo vyvolalo nepokoje v některých asijských a afrických zemích.

„Ceny jsou vysoké a v sezoně 2013/2014 vysoké zůstanou,“ uvedl ekonom FAO Abdolreza Abbassian. „Přetrvávající nízké zásoby a možné zlepšení ekonomické situace, jež by podpořilo spotřebu, představují faktory, které budou tlačit ceny vzhůru,“ dodal.

Podle Abbassiana je nicméně situace méně napjatá než v roce 2008, protože lepší mezinárodní koordinace brání zemím v omezování exportu potravin. Rizika na straně dodávek navíc snižují příznivé vyhlídky pro úrodu obilí a sójových bobů na jižní polokouli.