Hlavní obsah

Světové ceny potravin loni poklesly, zlevnil cukr nebo olej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Světové ceny potravin v loňském roce zamířily směrem dolů o sedm procent. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) nicméně oznámila, že i letos ceny zůstanou relativně vysoké.

Foto: Kham, Reuters

Vietnamec při práci s kukuřicí

Článek

K celoročnímu poklesu vedlo především zlevnění cukru, mléčných produktů a olejů. Organizace FAO ovšem varovala, že nízká úroveň zásob přináší riziko prudkého růstu cen potravin v případě slabé úrody.

Letní nárůst cen potravin v důsledku nepříznivého počasí vyvolal obavy z podobné potravinové krize jako v roce 2008. Tehdy drahé jídlo vyvolalo nepokoje v některých asijských a afrických zemích.

„Ceny jsou vysoké a v sezoně 2013/2014 vysoké zůstanou,“ uvedl ekonom FAO Abdolreza Abbassian. „Přetrvávající nízké zásoby a možné zlepšení ekonomické situace, jež by podpořilo spotřebu, představují faktory, které budou tlačit ceny vzhůru,“ dodal.

Podle Abbassiana je nicméně situace méně napjatá než v roce 2008, protože lepší mezinárodní koordinace brání zemím v omezování exportu potravin. Rizika na straně dodávek navíc snižují příznivé vyhlídky pro úrodu obilí a sójových bobů na jižní polokouli.

Reklama

Výběr článků

Načítám