Hlavní obsah

Růst cen v prosinci zpomalil

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Spotřebitelské ceny za prosinec v porovnání se stejným obdobím loňského roku zpomalily růst na 2,4 procenta oproti listopadovým 2,7 procenta. Ve srovnání s listopadem došlo k růstu o 0,1 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ani pokles dynamiky v posledních měsících loňského roku nedokázal zvrátit celkový údaj o růstu spotřebitelských cen za celý rok 2012, když průměrná inflace činila 3,3 procenta,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Jedná se o nejvyšší růst za poslední čtyři roky.

Foto: ČTK

Inflace v česku

Jak připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin, velký podíl na tomto výsledku má zvýšení DPH k 1. lednu 2012. Další zvýšení této daně od 1. ledna 2013 už pravděpodobně nebude mít tak velký vliv.

Zdražovalo bydlení a potraviny

Podle analytika Michala Kozuba ze společnosti Home Credit ceny v meziročním srovnání stále rostou zejména ve dvou oblastech – u bydlení a potravin, které tvoří většinu inflace. „Výdaje za tyto položky jsou pro každého člověka nezbytné, a proto musí často akceptovat jejich ceny,“ sdělil Kozub.

Naopak zákazníci levněji meziročně pořídili oblečení a obuv. Dolů šly i náklady na volání, a to jak cena za samotné volání, tak ceny mobilních telefonů. V prosinci se vyplatilo také nakupovat vybavení domácností. Zlevnily ceny přístrojů a spotřebičů pro domácnost. Meziměsíčně pokračovalo i zlevňování pohonných hmot.

V dalších měsících se bude pravděpodobně inflace držet na nižších hodnotách. „Jednak vyprchá vliv nízké srovnávací základny, jednak ke snížení cen bude přispívat také nízký výkon domácí ekonomiky a neochota spotřebitelů více utrácet, což bude vytvářet tlak na konkurenční boj, ze kterého vyjde nejlépe koncový zákazník,“ dodal Volf.

Reklama

Výběr článků

Načítám