Hlavní obsah

Pozor na zbytky ryb, korýšů a měkkýšů, varuje etiketa na chlebu

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

V síti prodejen Albert se prodává čerstvý chléb Šumava od dodavatele Mader a synové. Na tom by nebylo až zas tak nic divného, kdyby se na etiketě o výrobku u alergologických informací neuvádělo, že chléb může obsahovat mimo jiné stopy korýšů, měkkýšů a ryb.

Foto: facebook

Etiketa chleba Šumava

Článek

„Tyto informace jsou poskytovány dodavatelem a prodejce je v této formě musí uvést na etiketě výrobku,“ uvedla pro Novinky Judita Urbánková, mluvčí společnosti Ahold, která maloobchodní síť prodejen Albert v Česku provozuje.

Jak dále mluvčí sdělila, dodavatelé výrobků do prodejní sítě sami na základě analýzy rizik hodnotí, zda v rámci výroby produktu může dojít ke kontaminaci třeba jen stopovým množstvím možného alergenu.

„Pokud se tato možnost analýzou nevyvrátí, výrobce či dodavatel z důvodu preventivní ochrany alergiků toto možné ohrožení uvádí na obale výrobku,“ dodala Urbánková.

Ahold podle mluvčí nicméně očekává od výrobce pečiva detailní vysvětlení, proč základní potravina jakou je chleba, může kromě regulátorů, emulgátorů a zhušťovadel obsahovat i části ryb, korýšů, či měkkýšů.

K výrobě chleba je přitom potřeba jen mouka, voda, sůl a případně droždí.

Novinky se obrátily přímo na přerovskou společnost Mader a synové, která se však zatím k celé věci vyjadřovat nechtěla. Pro společnost Ahold prý chystá vyjádření.

Myš v bochníku

Nečekané příměsi už šetří Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Stejně jako druhý případ, který se v souvislosti s chlebem objevil. Dvojice mužů v Boru na Tachovsku našla v bochníku zapečenou myš.

Inspekce kontroluje obchod, kde muži potravinu koupili, i pekárnu. "Probíhá hloubková kontrola rizik v pekárně, kde mohlo ke kontaminaci potraviny dojít. V tomto případě se jedná o náhodný výskyt," uvedl pro ČTK mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Anketa

Čtete na etiketách složení potravin?
ano
77 %
ne
23 %
Celkem hlasovalo 13458 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám