Potravinářská vyhláška ukládá výrobcům, aby do majonéz dávali alespoň dvě procenta vaječných žloutků, což je pro představu jeden vaječný žloutek na kilo majonézy. Tři ze 17 testovaných majonéz obsahovaly žloutků ještě méně než vyhláškou stanovené minimum.

„Povinný podíl žloutků ve vyhlášce je tak nízký, že jsme původně ani nepočítali s odhalením hříšníků,“ uvedl redaktor dTestu Václav Beneš. Všechny tři majonézy s různými názvy pocházejí podle časopisu od stejného výrobce, jímž je společnost Agricol Polička. „V trojlístku takto ošizených výrobků byla i majonéza Poličanka, pyšnící se na obalu národní značkou kvality potravin Klasa,“ upozornil Beneš.

Před půl stoletím to bylo jinak

Další čtyři výrobky sice nárokům vyhlášky vyhověly, ale obsahovaly méně žloutku, než měly uvedeno na obalu, což také není v pořádku. Zákon o potravinách zakazuje nabízet k prodeji potraviny klamavě označené.

Časopis rovněž porovnal závazné receptury z dob před padesáti lety s těmi současnými. Zjistil, že do současných prodávaných majonéz se dává osmkrát méně vaječných žloutků, než výrobcům ukládaly normy z roku 1959. Tehdejším nárokům by proto nevyhověla žádná z nyní testovaných majonéz.

Pokud se majonéza vyrábí doma, používají se přibližně dva žloutky na čtvrt kila majonézy.