Hlavní obsah

České podniky se cítí silnější, příští rok chtějí investovat 16,8 miliardy eur

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Malé a střední firmy v Česku chtějí v průběhu příštího roku investovat do rozvoje podnikání 16,8 miliardy eur (zhruba 411 miliard korun), což je o 13 procent více v porovnání s rokem 2012. Vyplývá to z průzkumu GE Capital. V průměru pak půjde zhruba o 78 000 eur na podnik.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Firmy avizují vyšší investice do výrobního zařízení a vozového parku. Překážkou investic zůstává nejisté ekonomické prostředí, nedostatek dostupných financí i byrokratická zátěž při jejich získávání.

„Nejisté ekonomické prostředí a klesající průmyslové objednávky mohou reálnou úroveň investic oproti očekáváním mírně redukovat,“ říká Petr Gapko, hlavní ekonom GE Money Bank.

Do výrobních zařízení chtějí české podniky investovat v následujícím roce 7,8 miliardy eur, tedy o 22 procent více, než uváděly pro letošní rok. Nejvýrazněji se změna preferencí projevila u firemních automobilů, do nichž podniky hodlají investovat 5,4 miliardy eur. Mírný nárůst lze předpokládat také u nákupu softwaru a vybavení kanceláří, pouze u IT hardwaru by podle firemních plánů měly investice lehce poklesnout.

Největší investice v Polsku

Pokud jde o průměr na podnik, české malé a střední firmy skončily v rámci sledovaných evropských zemí na třetím místě. Na prvním místě se umístili Poláci se 133 000 eury na firmu následovaní Němci s 87 000 eury.

Francouzské, italské, britské i maďarské podniky se chystají investovat průměrně mezi 50 000 až 62 000 eur. Jedinou zemí, ve které se firmy chystají investovat v příštím roce méně než v roce 2012, je Německo s osmiprocentním poklesem. Nejoptimističtější jsou v tomto ohledu Maďaři, kteří chtějí investovat až o 57 procent finančních prostředků více.

Reklama

Výběr článků

Načítám