Hlavní obsah

Dělníci se bouří proti zavření italské ocelárny, jejíž vedení bylo zatčeno

Novinky, pit

Značnou vlnu nevole vyvolalo mezi zaměstnanci italské ocelárny ILVA pondělní nucené uzavření všech provozů. Důvodem bylo zatčení sedmi manažerů. Ti totiž čelí podezření, že ve velkém podpláceli jednotlivé zainteresované osoby, aby kryli překračování povolených emisí. Do ovzduší se tak dostávaly jedovaté dioxiny a další lidskému organismu nebezpečné látky.

Dělníci obsadili kvůli uzavření největší italskou ocelárnu v Tarantu, na podporu vyšli do ulic jejich kolegové z Janova Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Ocelárna ILVA patří k jedněm z největších společností tohoto druhu v Evropě, celkem zaměstnává zhruba 12 tisíc lidí a produkuje třetinu italské oceli. Region Tarent s hlavním městem stejného jména na jihu Itálie sužuje vysoká nezaměstnanost a hospodářský útlum.

Foto: Reuters

Ocelárna ILVA v Tarentu

Lidé, kteří přišli v úterý ráno do práce, nalezli brány závodu zavřené. To vyvolalo poměrně podrážděné reakce, které se snažil tlumit ředitel Adolfo Butto. „Čekáme, jak se kauza v obvinění bude dále vyvíjet, i z toho důvodu jsme se rozhodli ukončit veškerou produkci,“ pokoušel se krotit hněv dělníků ve své kanceláři Butto.

Zaměstnanci z dalšího závodu v Janově vyrazili do ulic, aby ukázali solidaritu se svými kolegy z Taranta. „Nemáme nic společného s těmito problémy týkajícími se znečištění ovzduší. Všechno to pochází seshora, nechceme ztratit svou práci,“ uvedl jeden z pochodujících demonstrantů.

Italská vláda zareagovala poměrně rychle a má prý v záloze plán na záchranu ocelárny, citují italská média tamního ministra životního prostředí Corrada Cliniho. Setkání premiéra Maria Montiho s vedením ocelárny by mělo proběhnout ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám