Hlavní obsah

Cestovky zdražily letecké zájezdy na příští léto, tvrdí poradenská společnost

Praha

České cestovní kanceláře zdražily letecké zájezdy na příští léto. Katalogové ceny dovolených zaznamenaly až dvouciferný nárůst, vyplývá z analýzy poradenské společnosti Mag Consulting, která porovnala ceníky v letních katalozích cestovních kanceláří. Nabídka týdenních All inclusive leteckých zájezdů v ceně pod 10.000 Kč se příští rok prý stane minulostí. Cestovky to většinou odmítají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cestovní kanceláře tlačí ke zdražování zahraničních pobytových zájezdů u moře několik faktorů. „Jde o navyšování letištních tax na evropských letištích, zvyšování cen letecké dopravy, slábnoucí koruna vůči euru a zvyšování daní, nejen v ČR,“ sdělil analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

Do cen zájezdů se příští rok negativně promítne růst úrovně cen v destinacích kolem Středozemního moře. Nejvyšší roční inflace ze středomořských zemí je očekávána v Turecku, které zažívá letos turistický boom díky poptávce ze strany západoevropských a ruských návštěvníků.

„Ceny zájezdů pro léto 2013 budou u některých destinací o něco vyšší, než byly pro léto 2012. U Exim Tours to ale nebude nic dramatického, protože pro léto 2013 jsme již nakupovali konsolidovaně s REWE, tedy v podstatně vyšších objemech kapacit," uvedl marketingový ředitel CK Exim Tours Stanislav Zíma.

Cestovní kancelář Alexandria odmítá, že by zdražila zájezdy. „Ceny většiny zájezdů na léto 2013 budou srovnatelné s létem letošním. U některých zájezdů budou ceny dokonce o něco nižší než letos, u jiných zase budou o něco vyšší. Ale celková úroveň cen se od letošního roku příliš lišit nebude,“ uvedl marketingový ředitel Petr Šatný.

Také CK Fischer tvrdí, že v průměru ceny zůstanou stejné, průměrná katalogová cena zůstává 16 900 Kč. "Vzhledem k vyšší celosvětové poptávce o destinace jako Španělsko nebo Turecko vzrostla nákupní cena hotelů v těchto destinacích o zhruba pět procent. Na druhou stranu hoteliéři v zemích jako Egypt nebo Řecko nezdražili, někde dokonce zlevnili. Průměrná cena proto u nás zůstává stejná," dodal mluvčí cestovky Jan Osúch.

Reklama

Výběr článků

Načítám