Hlavní obsah

ING Penzijní fond vycouval z druhého pilíře penzí, vidí v tom velké riziko

Praha
Aktualizováno

ING Penzijní fond (ING PF) se rozhodl, že se nezúčastní druhého pilíře penzijního systému. Jako důvod uvedl fond, který spravuje prostředky zhruba 390 000 klientů, značně vysokou rizikovost této investice jak pro něj jako investora, tak pro jeho klienty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pokud bychom se zapojili do druhého pilíře, vystavili bychom se příliš velkému riziku v podobě ztráty důvěry klientů, poškození investice akcionáře a dobrého jména ING, a takové riziko nejsme schopni ani ochotni podstoupit,“ uvedl k rozhodnutí Jiří Rusnok, předseda představenstva ING PF.

Podle fondu se nepodařilo získat pro tuto zásadní změnu širší společenský a politický konsensus, který v případě reformy takového rozsahu je nutností.

ING PF bude nicméně doplňkové penzijní spoření, tzv. třetí pilíř, svým klientům nabízet. „Třetí pilíř není na rozdíl od navrhovaného druhého pilíře předmětem politického boje a všechny relevantní politické síly deklarují zájem o jeho podporu i do budoucna,“ uvedl v prohlášení ING PF.

Nad spuštěním visí otazník

Licenci umožňující účast ve druhém pilíři důchodové reformy vedle ING dostaly také PF České spořitelny, ČSOB PF Stabilita, PF České pojišťovny, PF Komerční banky, Aegon PF, Generali, Allianz a Raiffeisenbank. Ta je mezi nimi jediná, která zatím neposkytovala penzijní připojištění. Není ale jisté, zda se všechny do druhého pilíře zapojí.

Nové fondy na rozdíl od těch současných už nebudou ručit za to, že případný prodělek nesníží úspory klienta, nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Nabídnou ale také odvážnější investiční strategie s vidinou možného vyššího zhodnocení.

Zatím však není jasné, jestli stát druhý pilíř vůbec spustí. Prezident Václav Klaus totiž nedávno vrátil Sněmovně návrh zákona, který je součástí doprovodné legislativy spojené s touto částí důchodové reformy. Není zřejmé, jestli dá vládní koalice ve Sněmovně dohromady dost hlasů na to, aby prezidentské veto přehlasovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám