Hlavní obsah

Poplatky za zelenou energii nás mohou zlikvidovat, tvrdí průmyslníci

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otevřený dopis premiéru Petru Nečasovi (ODS) adresovali účastníci středečního setkání zástupců největších odběratelů elektřiny v ČR. Obávají se, že kvůli neúměrně vysokým poplatkům na obnovitelné zdroje energie (OZE) může řada firem skončit ve ztrátě a následně i likvidaci. O práci by pak v celé ČR mohly přijít až desetitisíce lidí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Šéf Vítkovice Machinery Group Jan Světlík (vlevo) varoval před likvidačními následky neúměrně rostoucích poplatků za obnovitelné zdroje energií.

Článek

Zatímco letos firmy platí na obnovitelné zdroje 419 korun za jednu megawatthodinu, v roce 2013 to má být 613 korun. To je podle průmyslníků doslova likvidační.

Upozorňují navíc na to, že poplatky na OZE jsou v ČR nejvyšší v Evropě. V Německu či Francii mají podniky náklady na poplatky za OZE desetkrát i padesátkrát nižší než u nás. „Dopady navýšení OZE na český průmysl, zvláště hutnictví, strojírenství, těžkou chemii a sklářství, je obrovský. Dnes bere víc než 50 procent zisku a dostává to spoustu firem, kterým se při postupující krizi ziskovost mění. A budou to muset platit, i když budou ve ztrátě,“ řekl generální ředitel největší tuzemské strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group a prezident Národního strojírenského klastru Jan Světlík. Podle něj mohou poplatky za OZE zvednout počet podniků ve ztrátě až o 50 procent.

V souvislosti s poplatky za OZE Světlík varoval před krachem a propouštěním řady firem. „To rozpuštění českého průmyslu už probíhá a poplatek pro rok 2013 už je natolik masivní, že to bude generovat velké rozhodnutí, které bude pro průmysl nevratné.“

Výzva, kterou průmyslníci zaslali vládě, má dva body. „Zachovat i ten vysoký poplatek v roce 2012 pro rok 2013 a udělejme rychlé systémové opatření vedoucí k tomu, aby se ten smrtonosný poplatek v dalších letech snižoval,“ sdělil obsah výzvy, která putuje také na ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo financí.

Změna je na politicích

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková uvedla, že poplatek za OZE pro rok 2013 bude 619 korun za megawatthodinu. „Ale za předpokladu, že dotace ze státního rozpočtu bude 9,7 miliard korun. V případě, že by tato dotace nebyla, tak by byla tato cena podstatně vyšší,“ nastínila. Potvrdila, že ERÚ už delší dobu „bojuje“ proti navyšování cen za zelenou energii, a to zvláště kvůli dopadům na české hospodářství. „Cena ale roste enormně nahoru a je za hranicí ekonomických možností, nejen velkých zákazníků, ale i občanů ČR.“

Změnu mohou podle Vitáskové udělat jen politici. „Musí být změněny zákony a legislativa. Už jsme dali návrh ministerstvu průmyslu a obchodu na novelu zákona o obnovitelných zdrojích, dokonce ve třech variantách. A předpokládám, že budou tyto změny akceptovány a dojde aspoň k zastavení ceny zelené energie. Pro příští rok je však jediná varianta, a to navýšení podpory ze státního rozpočtu,“ řekla předsedkyně ERÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám