Hlavní obsah

Inspekce zakázala distribuci 30 tisíc lahví Likérky Drak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) při společné kontrole s Celní správou ČR objevili neregistrovaný sklad lihovin provozovaný společností Verdana, která je výhradním distributorem produktů společnosti Likérka Drak pro Českou republiku. Uvedl to mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: Celní ředitelství Olomouc

Ilustrační foto podezřelého alkoholu

Článek

"Kontrola areálu společnosti v lokalitě Rybníky ve Zlíně odhalila 31 426 kusů lahví a šestilitrových barelů s lihovinami z produkce společnosti Likérka Drak, které na obalu nebyly označeny výrobní šarží," informoval Kopřiva. Na místě tak byl uložen zákaz uvádět do oběhu celkem 56 360 litrů lihovin.

Jak mluvčí připomněl, pokud lihovina není označena výrobní šarží, nelze ji identifikovat z hlediska původu lihu a data výroby a podle zákona o potravinách se jedná o potravinu neznámého původu, kterou není povoleno uvádět do oběhu.

Navíc inspekce v uvedeném skladu zjistila porušení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví tím, že provozovatel nebyl schopen na místě doložit jakoukoli průvodní dokumentaci k uskladněným lihovinám, zejména doklady o původu zboží a datu výroby.

Označení šarže bylo nečitelné, brání se firma

"Provozovatel rovněž SZPI neoznámil skutečnost, že v uvedeném místě provozuje potravinářský podnik – sklad s lihovinami – a tím porušil ustanovení zákona o potravinách," dodal Kopřiva s tím, že pro zjištěná pochybení bude s provozovatelem zahájeno správní řízení a případná další zjištění mimo kompetenci SZPI inspekce postoupí příslušným orgánům státní správy.

Podle jednatele likérky Pavla Čanigy ale byly všechny faktury řádně doloženy a ze zboží byla odvedena spotřební daň. "Nemám informace, že by se stalo něco nezákonného," sdělil ČTK Čaniga. Podle jednatele firmy Verdana Roberta Sedlaříka byla pouze výrobní šarže u některých výrobků nečitelná. "Probíhá náprava, inspekce to ví. Budeme je volat na kontrolu a zboží se uvolní do prodeje," uvedl Sedlařík.

Likérka Drak z Chvalčova na Kroměřížsku figurovala na samém počátku metanolové aféry. Etiketa této společnosti byla nalezena na šestilitrových plastových barelech, které policie zabavila v prodejně, v nichž jeden z otrávených údajně alkohol koupil. Společnost však uvedla, že se jednalo o padělky etiket, a dokonce nabídla milión korun jako odměnu za dopadení původce alkoholu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám