Hlavní obsah

Inspekce uzavřela prodejny kvůli myšímu trusu, zápachu a plísni na zdech

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se nestačili divit, když se rozhodli zkontrolovat provozovnu společnosti Kubík v Pardubicích a prodejnu potravin Than Cao Thi v Plzni. V prvním případě nalezli například několik živých i mrtvých hlodavců nebo myší trus, v druhém případě je přivítal silný zápach a plíseň na zdech. Informoval o tom v pondělí mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Mrtvý hlodavec na podlaze

Článek

Do provozovny společnosti Kubík se dostali inspektoři 27. září v souvislosti s kontrolou dodržování mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví zakazujícím uvádět do oběhu lihoviny s obsahem od 20 procent etanolu.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

„Inspektoři nalezli v prostorách prodejny několik živých a mrtvých hlodavců, myší trus a větší množství potravin se zjevnými známkami myšího požeru,“ sdělil Kopřiva. Kontrola zjistila celkem 36 kusů balených mléčných výrobků – jogurtů a zakysané smetany – s porušením aluminiového víčka od hlodavců a kontaminovaným obsahem.

Dále inspekce zjistila přítomnost živého hlodavce v chladícím zařízení s uskladněnými mléčnými výrobky, hlodavci poškozená balení čerstvého ovoce a zeleniny, mrtvé hlodavce a myší trus v přepravkách s pečivem a na podlaze prodejny. „SZPI neprodleně uložila zákaz užívání prostor a provozovatel pracuje na odstranění závad,“ doplnil Kopřiva.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Obdobně dopadla 24. září i návštěva inspektorů v plzeňské prodejně potravin Than Cao Thi. „SZPI v provozovně zjistila silný obtěžující zápach, plíseň na zdech, opadanou omítku a sociální zařízení ve zcela nevyhovujícím stavu,“ uvedl Kopřiva. Zboží prodejce nabízel volně uložené na podlaze a v zázemí prodejny byly potraviny uskladněny společně s obývacím nábytkem.

„Na užívání prostor proto inspekce neprodleně uložila zákaz až do odstranění uvedených nedostatků. Provozovatel podmínky pro znovuotevření splnil 27. září,“ připomněl Kopřiva s tím, že s oběma provozovateli bude zahájeno správní řízení o uložení sankce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám