Hlavní obsah

Bezdomovcem v Česku je nejčastěji vyučený muž středního věku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český statistický úřad (ČSÚ) se ve spolupráci se Sdružením azylových domů v ČR a s Asociací poskytovatelů sociálních služeb ČR pokusil v rámci sčítání lidu v celé zemi zmapovat život lidí bez domova. Sčítání proběhlo v azylových domech, domech na půli cesty, noclehárnách a v nízkoprahových denních centrech. Jako typický bezdomovec se profiloval vyučený svobodný muž mezi 45 a 49 roky, který nehovoří o své víře.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Určitá skupina lidí, kteří žijí na ulici, s úřady nekomunikuje, komunikovat nechce a ani se nezajímá o nabízenou pomoc. Sčítací komisaři nechodili po parcích ani pod mosty, nešlo o to zjistit, kolik je v Česku celkem všech bezdomovců,“ uvedl místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal. Podle něj směřoval zájem na ty, kteří využívají služeb sociálních zařízení, kteří jsou ochotní komunikovat a nabízenou pomoc přijmout.

Nejvíce lidí bez domova bylo sečteno v Moravskoslezském kraji (2574), na druhém místě skončila Praha (1254) a na třetím Jihomoravský kraj (1156). Naopak nejméně lidí využívá služeb sociálních zařízení v Karlovarském (256) a Libereckém kraji (262). Celkem sebrali sčítací komisaři informace od 11 496 lidí, kteří byli podle dané metodiky označeni jako lidé bez domova.

Převažují nezaměstnaní muži

Mezi bezdomovci jednoznačně převládají muži. Většina sečtených jsou lidé svobodní nebo rozvedení. Z pohledu vzdělání je nejčetněji zastoupena skupina bezdomovců s výučním listem nebo se středoškolským vzděláním bez maturity.

Otázka na víru byla ve sčítání lidu dobrovolná, možnost neodpovědět využila téměř polovina bezdomovců. Velká část bezdomovců uvedla, že je bez náboženské víry, menší skupina pak uvedla, že věří, ale nehlásí se k žádné církvi ani náboženské společnosti.

Jednoznačně nejvíce je mezi bezdomovci staršími 15 let nezaměstnaných. Ze zhruba 4700 ekonomicky aktivních bezdomovců jich podle odvětví nejvíce působí ve zpracovatelském průmyslu, ve stavebnictví nebo v dopravě a skladování.

Reklama

Výběr článků

Načítám