Hlavní obsah

Na farmářských trzích pozor na teplotu, upozorňují veterináři

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na zhruba dvou stech farmářských trzích, které byly v Česku v loňském roce schváleny, se inspektoři Státní veterinární správy (SVS) setkali především s problémy s vyšší teplotou nabízených potravin. Další zjištěným problémem pak bylo, že nabízené výrobky neměly uvedený jasný původ. Informoval o tom mluvčí SVS Josef Duben.

Foto: Milan Malíček, Právo

Maso by mělo být skladováno v chladu, ideálně v chladicím pultu, Ilustrační foto

Článek

„Jsou-li sýry či masné výrobky nabízeny při teplotách o 10 až 20 °C vyšších, než doporučuje výrobce, popřípadě jsou v rozporu s veterinárními předpisy, může to být na pováženou,“ uvedl Duben.

Zákazníci by se ve vlastním zájmu měli zeptat na původ zboží, nebo na podmínky skladování a přepravy. Prodejci pak mají povinnost toto vše sdělit. „Pokud tak prodejci neučiní, nebo se ošívají a vymlouvají, je to pro zákazníky signál, že něco může být v nepořádku,“ doplnil Duben s tím, že v takovém případě lze kontaktovat místně příslušnou krajskou veterinární správu, která situaci prověří.

Podle mluvčího se nicméně kontroloři nesetkávají s problémy, které by znamenaly pro zákazníky vyložené zdravotní riziko. „Trhy fungují a jsou zákazníky oblíbené,“ je přesvědčen mluvčí.

Anketa

Nakupujete na farmářských trzích?
ano, pravidelně
4 %
ano, ale jen občas
32,2 %
ne, nemám je v dosahu
46,6 %
ne, mám vlastní zahradu
17,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11502 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám