Hlavní obsah

Obchodníkům mírně vzrostly tržby, na lepší výsledky čekali od jara

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tržby v maloobchodě po čtyřech měsících poklesu v červenci lehce vzrostly o 0,3 procenta po červnovém poklesu o 0,8 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Tržby v maloobchodě za červenec nepatrně stouply.

Článek

„Na červencovém výsledku se pozitivně podepsala výhoda jednoho pracovního dne, protože po očištění o pracovní dny klesly maloobchodní tržby meziročně o 1,5 procenta,“ sdělil analytik Václav Franče z Reiffaisenbank.

Růst zaznamenal prodej pohonných hmot a nepotravinářského zboží, naopak pokles byl patrný u prodeje potravin. Největší nárůst zaznamenal už tradičně prodej přes internet, který šel nahoru o 13 procent.

„I když se jedná o relativně dobrý výsledek, stále jsou tržby maloobchodníků velmi nízké,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Podle Volfa se nadále projevuje neochota spotřebitelů více utrácet za zboží i služby, což má důvod zejména ve vývoji mezd. Ty totiž například ve druhém čtvrtletí klesly kvůli vysoké inflaci.

S růžovou budoucností se nepočítá

„Každou korunu dvakrát obrátí i stát v rámci svých úsporných opatření. To samozřejmě do určité míry podvazuje vyšší růst ekonomiky,“ připomněl Volf.

Ani poměrně vysoká nezaměstnanost pohybující se nad osmi procenty nedává příliš nadějí do budoucna, že by lidé měli začít více utrácet. „S poklesem maloobchodních tržeb je nutno počítat i v dalších měsících letošního roku,“ je přesvědčen analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám