Podle zástupce Svazu průmyslových mlýnů Pavla Filipa bude sklizeň obilovin v Česku odhadem o téměř 19 procent nižší, přičemž u pšenice se předpokládá pokles o 26 procent. Po sklizni očekávají mlynáři podle Filipa růst cen pšeničné a žitné mouky pro pekaře až o čtvrtinu.

„V případě, že by nebyl zohledněn nárůst nákladů a nastaveny správné cenové relace mezi výrobci a obchodem, řada pekáren by musela ukončit své podnikání,“ varoval předseda pekařského svazu Jaromír Dřízal. Podle něj se průměrná mzda pekařů pohybuje okolo 16 000 korun, což rozhodně neodpovídá náročnosti jejich práce.

Pekaře ničí nízké ceny

Podle interního šetření, které proběhlo mezi členy profesního pekařského sdružení, došlo meziročně ke zvýšení nákladů v průměru o 20 procent. V letošním roce nejvíc ekonomickou situaci pekařů zhoršilo zvýšení DPH, růst cen pohonných hmot a energií a vedle cen mouky podražily i ceny dalších komodit, jako je olej, cukr, mléčné a vaječné produkty.

V České republice jsou podle Dřízala jedny z nejnižších spotřebitelských cen čerstvého pečiva v Evropě, které navíc od roku 2007 stagnovaly či klesaly a nekorespondovaly s růstem nákladů pekařských výrobců. Ještě v roce 2007 byl klasický rohlík k dostání v obchodě za 2,50 Kč, dnes se v marketech prodává obvykle za dvě koruny. Tento vývoj je však dále neudržitelný, připomněl Dřízal.

Potraviny podraží asi celosvětově

Ceny chleba a pečiva budou nyní hlavním tématem podzimních jednání pekařských výrobců s obchodními řetězci. „Věřím, že obchodníci dají přednost kvalitě čerstvých pekařských výrobků před nízkou cenou, což by jistě ocenila většina spotřebitelů,“ konstatuje Dřízal.

Nepříznivé zprávy o katastrofálním suchu v USA, neúrodě v Rusku, Kazachstánu a Ukrajině tlačí ceny zemědělských komodit vzhůru. Analytici se shodují, že letošní nízká úroda obilovin zvedne ceny potravin na celém světě. Podle viceprezidenta Potravinářské komory ČR Stanislava Musila zvýší náklady potravinářů nejen špatná sklizeň, ale velmi negativně se projevuje také růst cen energií a pohonných hmot.