Hlavní obsah

Výroba v Synthesii stojí, firma vyprázdní zásobníky nitračních směsí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubická Synthesia v souvislosti s úterní nehodou vyprázdní zásobníky nitračních směsí a dočasně zastaví výrobu nitrocelulózy. Opatření v nočním jednání schválil krizový štáb chemičky. Firma tak reaguje na pondělní a úterní výbuch a potažmo únik nitračních plynů do ovzduší. Informoval o tom generální ředitel Synthesie Daniel Kurucz. Zbytky nitračních směsí za zásobníků Synthesia podrobí analýzám.

Foto: René Chvalina, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Začali jsme postupně odpouštět zásobníky, a tak nejsou žádná ani potenciální rizika. Výroba nitrocelulózy je přerušená. Předpokládáme, že na několik dní nebo na jednotky týdnů," uvedl Kurucz.

V úterý po poledni z areálu Synthesie po výbuchu víka jednoho ze zásobníků unikl oblak nitračních plynů, který se dostal nad Pardubice a Rosice. Plyny dráždí dýchací ústrojí a tak město prostřednictvím rozhlasu lidem doporučilo zavřít okna a nevycházet. Oblak se v odpoledních hodinách ve vysokých výškách začal rozplývat. Pravděpodobnou příčinou nehody jsou vysoké teploty, které zapříčinily takzvaný fyzikální výbuch, tedy výbuch bez požáru.

Nad chemičkou v Pardubicích se objevil barevný mrak, unikl nitrózní plynVideo: Novinky

"Náš způsob skladování plynů je standardní, přesto budeme hledat jiný tak, aby k podobným haváriím nedocházelo. Lidem, kteří pracují v pozastavené výrobě nitrocelulózy, najdeme jinou práci v rámci Synthesie, o práci se bát nemusejí," uvedl Kurucz.

Oxidy dusíku ze Synthesie unikly i předloni v červenci, za únikem byla technická závada a přispělo k němu i tropické horko. Žlutý jedovatý mrak tehdy putoval směrem na Lázně Bohdaneč a další obce severozápadním směrem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám