Hlavní obsah

ČSOB za pololetí výrazně zvedla čistý zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Československá obchodní banka (ČSOB) v prvním pololetí zvýšila čistý zisk meziročně o 27 procent na 7,9 miliardy korun. Zisk stoupl i dalším velkým tuzemským bankám.

Článek

ČSOB uvedla, že do konce letošního dubna prodala všechny řecké a španělské dluhopisy v držení. „Expozice vůči vybraným zemím jižní Evropy, především Itálii, je tak nižší než jedna miliarda korun,“ uvedla banka.

Vklady vzrostly meziročně o pět procent na 621,7 miliardy korun. Objem úvěrů se zvýšil meziročně o 13 procent na 464,6 miliardy korun. Růst byl tažen především nárůstem objemu hypoték a úvěrů velkým firmám.

Samotná banka ČSOB měla ke konci března necelých 3,1 miliónu klientů, což je mírný pokles. Naopak stoupl počet bankovních poboček a poradenských center, stejně jako počet bankomatů. Do skupiny ČSOB patří vedle banky například ČSOB Pojišťovna, Hypoteční banka, ČSOB Penzijní fond Stabilita, Českomoravská stavební spořitelna nebo ČSOB Leasing.

Výsledky za první pololetí zveřejnily i ostatní velké tuzemské banky. Komerční bance v pololetí vzrostl meziročně čistý zisk o 38,8 procenta na 7,6 miliardy korun. Česká spořitelna meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 14 procent na 8,22 miliardy korun. Tuzemská UniCredit Bank zvýšila meziročně čistý zisk o 141 procent na 1,61 miliardy korun.

Belgická finanční skupina KBC, která ČSOB ovládá, hospodařila ve druhém čtvrtletí s čistou ztrátou 539 miliónů eur (asi 13,6 miliardy korun), zatímco před rokem měla čistý zisk 333 miliónů eur (zhruba 8,4 miliardy korun). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám