Hlavní obsah

Antimonopolní úřad potvrdil rekordní pokutu pro pardubickou společnost

– Brno/Pardubice

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu v rekordní výši devět miliónů korun, kterou obdržela společnost Vodovody a kanalizace (VaK) Pardubice. Důvodem jsou chyby v tendru za 300 miliónů korun na modernizaci biologické čistírny odpadních vod v pardubické části Semtín. VaK Pardubice trvá na tom, že tendr byl zadán transparentně, výše pokuty jejího ředitele šokovala.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vodárenská společnost podle Rafaje chybovala, když ve zprávě o posouzení a hodnocení nabídek neuvedla, jakým způsobem dospěla k výsledkům posouzení zdůvodnění „mimořádně nízkých nabídkových cen uchazečů a vysvětlení nabídek uchazečů“. Tím se její postup stal nepřezkoumatelným a netransparentním, uvedl.

Vodovody a kanalizace Pardubice vyzvaly po otevření nabídek hned čtyři uchazeče ke zdůvodnění mimořádně nízkých cen.

„Podobně netransparentně si zadavatel počínal při posuzování vysvětlení některých nejasností, které si vyžádal od tří uchazečů. I zde chyběl jakýkoliv konkrétní popis toho, proč byla vysvětlení uznána za dostatečná,“ uvedl Rafaj.

Vodovody a kanalizace Pardubice už uzavřely smlouvu s vybranou firmou. Na rozhodnutí ÚOHS nečekaly. I toto Rafaj kritizoval. ÚOHS tuto skutečnost údajně zohlednil při stanovování výše ukládané sankce.

Na rozhodnutí ÚOHS budou Vodovody a kanalizace Pardubice reagovat svoláním mimořádného zasedání představenstva společnosti na středu 8. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám