Hlavní obsah

Pozor na skleničky a přípravek na nehty, varuje ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před používáním tří sad čínských skleniček a přípravku k modeláži nehtů. Výrobky jsou totiž nebezpečné lidskému zdraví, jak uvedl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Článek

Jednotlivé skleničky jsou buď z čirého, nebo matného skla. Jejich objem je 40 a 50 mililitrů a jsou zdobeny motivy obrázků. Uloženy jsou v kartonu s průhledným celofánem nebo jen v kartonu.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České Republiky

Z okrajů skleniček se při pití uvolňuje kadmium a olovo, které může poškodit některé důležité lidské orgány. „Toxicita kadmia je vysoká a kadmium se dokáže hromadit v lidském organizmu, hlavně v ledvinách a játrech,“ připomněla zástupkyně hlavního hygienika ČR Viera Šedivá.

Olovo prochází placentou, a proto je při expozici matky exponován i plod. „Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva,“ vysvětlila Šedivá.

Pokud jde o přípravek na modeláž nehtů, ten je v bílém plastovém kanystru o objemu jednoho galonu (3,78 litru) se šroubovacím uzávěrem. Výrobce není zmíněn.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České Republiky

V nehtovém přípravku je vysoká koncentrace methylmethakrylátu (MMA). „Vysoké koncentrace MMA nad 80 procent mohou způsobit dlouhodobé poškození nehtů, jsou dráždivé při vdechování a pro kůži,“ doplnila Šedivá.

Reklama

Výběr článků

Načítám