Hlavní obsah

Klíčové země EU chtějí prorůstová opatření za 130 miliard eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představitelé Francie, Německa, Itálie a Španělska se dohodli, že se na summitu Evropské unie příští týden pokusí v rámci EU prosadit přijetí prorůstových opatření v celkovém objemu 130 miliard eur (asi 3,4 biliónu Kč).

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a italský premiér Mario Monti

Článek

"Chceme, aby se pro Evropu dohodla významná prorůstová opatření, jejichž objem dosáhne jednoho procenta hrubého domácího produktu, což je kolem 130 miliard eur," řekl v pátek italský premiér Mario Monti. V Římě se setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a španělským premiérem Marianem Rajoyem.

"Růst může mít pevné základy jen za předpokladu, že budeme mít fiskální disciplínu. A fiskální disciplíny lze dosáhnout, jen pokud budeme mít růst a tvorbu pracovních míst," dodal.

Italský premiér uvedl, že se s kolegy na dnešní schůzce shodl v tom, že se pro zastavení dalšího šíření krize zatím udělalo poměrně dost. Stále to ale prý nestačí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám