Hlavní obsah

V Kladně vyhořela rozvodna: 60 tisíc lidí je bez elektřiny, někteří uvízli ve výtazích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velkou část Kladna ve čtvrtek odpoledne postihl rozsáhlý výpadek elektrického proudu. Může za to porucha a následný požár v trafostanici. Energetici se nyní zabývají zjištěním příčin poruchy a pracují na jejím odstranění. Středočeský mluvčí ČEZ Jan Beneš uvedl, že dodávky elektrické energie by mohly být obnoveny kolem 20:00.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Jde o to, že zřejmě kvůli poruše vyhořela rozvodná skříň," řekl Beneš. Výpadek podle něj začal kolem 17:00. "Naši pracovníci na odstranění závady intenzivně pracují," dodal.

Výpadkem proudu jsou zasaženi lidé připojení na rozvodnou síť ČEZ Kladno - Borovina. „Máme hlášenou poruchu na vysokém napětí. Technici pracují na odstranění závady, ale zatím to vypadá, že je to na delší dobu. Výpadkem je postižena zhruba polovina Kladna a máme informace, že také některé okolné obce,“ řekla Právu pracovnice zákaznické linky ČEZ.

Technici museli vyprostit lidi z výtahů

Podle hasičů se nejedná o žádnou mimořádnou událost způsobenou například bouřkou. „Je to technická závada na velké rozvodné stanici Borovina, na kterou je připojená většina města Kladno. Hasiče to ale nijak neomezuje a nemáme kvůli tomu žádné výjezdy,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

Elektřina podle dostupných informací nejde ve čtvrti Kročehlavy, Švermov a v centru města. Problémy naopak nemají lidé na Ostrovci, Bressoně nebo části Rozdělova.

Primátor města Dan Jiránek (ODS) uvedl, že bez proudu je zhruba 60 tisíc lidí. „Jdou jen malé části Rozdělova, jinak je drtivá část města bez proudu. Záchranné složky, jako jsou hasiči, záchranka nebo městská policie mají vlastní agregáty, takže normálně fungují. Jenom například nyní městská policie musela jet sehnat naftu do agregátů, aby měla do zásoby, protože nevíme, jak dlouho bude výpadek trvat. Problém byl v tom, že při výpadku proudu nefungují ani čerpací stanice, takže museli sehnat v okolí nějakou, která funguje,“ řekl Právu Jiránek.

Technici museli podle něj vyprostit několik lidí, kteří zůstali v náhle vypnutých výtazích. „Jinak je všechno v klidu a nejvíc dotazů je na to, jestli to stihnout opravit do začátku fotbalu,“ připomněl Jiránek večerní zápas mezi Českou republikou a Portugalskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám