Hlavní obsah

EU už při zavedení eura věděla, že Řecko je tikající bomba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise měla už při vzniku společné měny informace o tom, že Řecko je problémové a může znamenat riziko, nebrala je ale vážně. Napsal to německý týdeník Stern, který má k dispozici interní materiál německé kancléřky Angely Merkelové.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Komise dostala od statistického úřadu Eurostat varování už v roce 1999. Úřad tehdy vyslovil podezření, že země manipuluje údaje o svém deficitu. To se potvrdilo až o několik let později.

V květnu 1999 napsal jeden z ředitelů Eurostatu spolupracovníkovi tehdejšího evropského komisaře pro hospodářství a měnu Yvese-Thibaulta de Silguyho, že řecká vláda evidentně používá miliardové unijní transfery Aténám k upravování údajů o řeckém rozpočtu.

Na počátku následujícího měsíce pak tehdejší šéf evropského statistického úřadu Yves Franchet upozornil na stejný problém generálního ředitele EK pro hospodářství a finance. Ten mu podle Sternu odpověděl: "Předpokládám, že Eurostat neplánuje dělat číselné korektury, ani si nepřeje pokračovat v debatě na toto téma."

Také Německo za vlády Gerharda Schrödera mělo k dispozici údaje o slabinách řeckého hospodářství, malých vývozech a vysoké závislosti na dotacích EU. Ty tvořily až pět procent HDP. Schröder tehdy svou podporu zdůvodňoval vyjádřením Evropské komise, která hlasovala pro přijetí země.

Média připomínají, že tehdejší vůdci jednotnou měnou mysleli především na integraci. Vycházeli z toho, že jednotná měna země spojí a zabrání budoucím válkám.

Řecko do měnové unie vstoupilo v roce 2001. O dva roky dříve - v první vlně - nesplňovalo konvergenční kritéria.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám