Hlavní obsah

Přední řečtí ekonomové varují před odchodem z eurozóny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Jedenáct předních řeckých ekonomů varovalo před červnovými opakovanými parlamentními volbami místní politiky před hrozbou odchodu Řecka z eurozóny. Vyzvali k utvoření široké vlády národní jednoty.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V otevřeném dopise podle řeckého listu Kathimerini zdůraznili, že vyhlídka řeckého opuštění eurozóny "je stále velmi reálná, navzdory ujišťování ze strany představitelů Evropské unie".

"Mezinárodní společenství sleduje naši zemi s velkým znepokojením a je přesvědčené, že je velmi pravděpodobné, že neřízeně zbankrotuje a opustí eurozónu," uvádí se v dokumentu podepsaném například Jorgosem Mariosem Angeletosem z Massachussettského technologického ústavu nebo Dimitrisem Vajanosem z londýnské vysoké školy ekonomické.

Podle autorů dopisu, který Kathimerini zveřejnila ve svém nedělním vydání, jedinou nadějí je, že po volbách vznikne vláda s širokou podporou politických stran, která potvrdí svou vůli zůstat v eurozóně a bude pokračovat v zásadních strukturálních reformách. Zároveň by podle nich mělo být jejím úkolem spolupracovat se zahraničními věřiteli na revizi podmínek splácení dluhu s ohledem na podporu investic a růstu.

Autoři výzvy také uvedli, že by si nepřáli, aby "ignorance a populismus dovedly zemi ke katastrofálním a nevratným krokům".

Opět hrozí volební pat 

Poslední průzkumy veřejného mínění vesměs naznačují, že výsledky opakovaných voleb budou 17. června podobné minulý. Podle průzkumů se čeká velmi těsné vítězství proevropských konzervativců nad radikální levicí, která odmítá pokračování v rozpočtových škrtech. Při tříprocentní přípustné statistické odchylce a s ohledem na rostoucí počet nerozhodnutých voličů je ale možné, že volby skončí vítězstvím Koalice radikální levice (SYRIZA), která chce opustit politiku úspor vedoucí k snižování platů a důchodů a k zvyšování daní.

Po minulých volbách socialistům ze strany PASOK a pravicové Nové demokracie chyběly jen dva hlasy, aby měli většinu a mohli prosadit pokračování škrtů. Nikdo je ale nepodpořil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám