Hlavní obsah

Polovina českých malých a středních podniků věří v pozitivní vývoj

Novinky, pit
Praha

Celkem 44 procent malých a středních podniků v České republice věří v pozitivní změnu ekonomického klimatu v jejich odvětví ještě v průběhu letošního roku. Vyplývá to z evropského průzkumu, který provedla GE Capital EMEA, mateřská společnost GE Money Bank.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Malé a střední podniky v České republice očekávají, že ke konci roku 2012 se jim povede lépe. Nejoptimističtější jsou středně velké společnosti s 50 až 249 zaměstnanci,“ uvedl analytik Petr Gapko z GE Money Bank. Podle analytika jsou české firmy navzdory složité ekonomické situaci poměrně pozitivně naladěné a uvažují o dalších investicích do podnikání.

Jak dále ukázal průzkum, více než tři čtvrtiny českých firem do konce letošního roku nepředpokládají zhoršení situace v jejich sektoru. Věří naopak, že se zlepší nebo alespoň zůstane stejná. Ukazatel míry důvěry, který procentuálně vyjadřuje kladné a záporné odpovědi, vystoupal na 21 procent.

Maďarsko značně kritické

Oproti tomu v Maďarsku dosahuje míra důvěry -36 procent, což odráží kritický názor respondentů na vývoj v jejich odvětví podnikání. Pokud jde o Polsko, zde míra důvěry dosáhla 40 procent, což znamená, že malé a střední firmy jsou ještě pozitivněji naladěny než v Česku.

Pro všechny tři středoevropské trhy platí, že nejoptimističtější jsou společnosti s 50 až 249 zaměstnanci, u nichž míra důvěry dosáhla 19 procent. S výsledkem 12 procent skončily firmy s 10 až 49 zaměstnanci. U mikropodniků se dvěma až devíti zaměstnanci je důvěra nejnižší, konkrétně -1,7 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám