Hlavní obsah

Své úspory Češi letos nejvíc použijí na dovolenou, ukázal průzkum

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na dovolenou letos hodlají vyrazit téměř dvě třetiny Čechů. Více než pětina lidí si na ni cíleně a dlouhodobě spoří. Z úspor českých domácností také na zasloužený odpočinek padne nejvyšší částka. Vyplývá to z dubnového průzkumu realizovaného společností Ipsos Tambor v rámci projektu ING Bank Svět spoření.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak z průzkumu dále vyplynulo, čtvrtina dotazovaných bude hradit náklady na dovolenou z aktuální hotovosti a jen jedno procentu Čechů se chystá kvůli dovolené zadlužit.

Více než třetina Čechů letos žádnou dovolenou neplánuje. „Na dovolenou se letos nevypraví téměř 60 procent našich spoluobčanů se základním vzděláním. Oproti tomu jen asi 18 procent respondentů z řad vysokoškoláků uvedlo, že zůstanou doma,“ uvedl Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank ČR.

Podle Vaníčka je logické, že vysokoškoláci mají větší příjmy, a proto si mohou častěji dovolit vycestovat. Tuzemské domácnosti se také oproti minulým rokům v souvislosti s dovolenou výrazně méně zadlužují. „Na druhou stranu ti, kteří si na ni půjčují, se rekrutují z ekonomicky nejslabší skupiny lidí se základním vzděláním. V tom vidím velkou hrozbu pro tyto rodiny, které se tak mohou dostat do začarovaného kruhu dluhů,“ připomněl Vaníček.

Jak Vaníček sdělil, na finančně náročnější dovolenou, kterou lidé neufinancují z aktuálních zdrojů, je lepší si počkat a peníze na ni si naspořit. „Je důležité pravidelně odkládat nějakou reálnou částku mimo svůj běžný účet, kde peníze svádějí k utrácení a ukrajují z nich poplatky,“ dodal Vaníček.

Reklama

Výběr článků

Načítám