Hlavní obsah

Po polovině státních dluhopisů se zaprášilo. Kalousek věří, že prodá vše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Spořicí státní dluhopisy už za deset miliard korun si jednotliví zájemci objednali k páteční 13:00. To je polovina z maximálního plánovaného objemu emise, jak vyplývá z informací na facebookovém profilu projektu spořících státních dluhopisů. Státní dluhopisy pro občany začalo ministerstvo financí prodávat minulý týden ve čtvrtek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ve středu řekl, že předpokládá, že se prodá celá emise. "Předpokládám, že při tomto tempu se na těch 20 miliard dostaneme. Bude-li upsáno 20 miliard dříve, než bude konec upisovacího období, tak jsme si vyhradili právo a ukončíme to dříve," uvedl Kalousek. Možnost, že by limit ministerstvo navýšilo, odmítl.

Dluhopisy je možné pořídit na 397 pobočkách České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a nově J Banky. Objednávky musí investoři uhradit do pěti pracovních dnů od skončení upisovacího období, které ministerstvo stanovilo na 10. až 31. května.

Cenné papíry vydá ministerstvo 12. června. Na podzim chystá další emisi ve stejném objemu, jaký má ta nynější, tedy deset až 20 miliard korun. V pilotní emisi loni na podzim si investoři objednali spořící dluhopisy za víc než 20 miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám