Hlavní obsah

Evakuovaná Prague Marina se stala předmětem souboje právníků

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Právníci investora Lighthouse Group, jeho dodavatele Metrostavu a projekční firmy Recoc po celý čtvrteční den řešili, jak dál postupovat v případě holešovického komplexu Prague Marina. V neděli odtud byli evakuování obyvatelé kvůli obavám z ohrožené statiky stavby. Poškozené vzpěry byly nahrazeny jinými provizorními podpěrami.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Evakuovaná budova projektu Prague Marina

Článek

„Budova je bez omezení schopna plnit svou funkci,“ stojí podle mluvčího Metrostavu Františka Poláka v závěrečném zápisu. Za projektanty ho měl po 17. hodině stvrdit statik Miloslav Smutek. Investor pak začal řešit s obyvateli domu jejich návrat domů z hotelu Hilton. A čekaly ho další spory.

Statik Václav Kučera odmítl, že by on mohl o návratu obyvatel rozhodnout. „Měl jsem právo prohlásit, že stav je špatný, ale nemám právo prohlásit, že tam lidé mohou žít. To musí odbor výstavby,“ vysvětlil statik. Úřad Prahy 7 to však do konce čtvrteční oficiální pracovní doby patrně nevyřešil.

Kučera však na místě nechyběl. „Byl jsem tam z toho titulu, že si policie u ústavu, kde jsem zaměstnán, objednala znalecký posudek,“ řekl Právu Kučera. Má funkci městského statika i odborníka pracovníka Technického a zkušebního ústavu stavebního Praha. Policie chce znát důvody porušení statiky, objednala si i metalurgický posudek.

„Je tam osm vzpěr, bude nutné je vymontovat. A až budou venku, je možné zjišťovat přesnou příčinu,“ poznamenal Kučera, který odhaduje zkoumání příčin na dva měsíce. Odhad Metrostavu činí půl roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám